Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustaf Svenungsson: Bevara oss från era allmosor – det är politiken som lägger en våt filt över landsbygden

Överallt i vårt avlånga land sjuder landsbygden av liv. Byalag ordnar gillen, skolor som kommunpolitiker stängt ner öppnas av förbannade föräldrar och drivna företagare tänker i nya banor och skapar jobb och välfärd.

Tack vare appar som BankID startas nya livsmedelsaffärer på landsbygden trots ett litet kundunderlag, mediciner kommer snart levereras med drönare i Västerbottens inland och trots att jordbruk under lång tid sett som en bransch utan framtidshopp görs stora investeringar i nya stallar, maskiner och mark runt om i hela landet.

Anmäl text- och faktafel

Allt detta går rakt emot den gängse bilden av att landsbygden håller på att dö ut. Dålig service, vägar beståendes av mer hål än asfalt och ett högt skattetryck snabbar på urbaniseringen heter det. Att vilja bo utanför tullarna är detsamma som att säga hej då till moderniteten och civilisationen.

Men, de tidigare uppräknade exemplen visar ju att det inte är så. För alla oss som rör oss på landsbygden är det tydligt att det finns en skaparglädje och ett driv för att gemensamt förbättra det lokala samhället. För de som inte rör sig på landsbygden räcker det med att titta i ett nummer av tidningen Land för att se att så är fallet.

Landsbygden inte alls är döende, utan att den lever och frodas.

Men, viss sanning i den uppmålade bilden av en mindre levande och tillgänglig landsbygd finns det allt. Den offentliga servicen är lite längre bort, vägarna är lite guppigare och skatten är oftast något högre. Utbyggnaden av bredband går långsammare än i staden och kommunala planprocesser premierar ofta tätorter framför hela kommunen.

Det är nog egentligen mer troligt att de som gång på gång dödförklarar landsbygden varken ser den för vad den är eller vet dess fulla potential.

Frågan är dock om dessa sämre villkor beror på landsbygden och dess folk eller om det beror på något annat. För visst vore det konstigt om det är de som bor på landsbygden som vill lägga en död hand över den? Det är nog egentligen mer troligt att de som gång på gång dödförklarar landsbygden varken ser den för vad den är eller vet dess fulla potential.

Landsbygdens stora utmaning finns inte på landsbygden, utan i politiken. Politiker som inte förstår hur beslut påverkar och drabbar landsbygden, som för fram politik med kraftiga marginal- och snedvridningseffekter eller som anser att människor i vissa regioner av Sverige är smartare än andra.

Politik som fördyrar och försvårar resande på landsbygden införs av regeringen, kommunpolitiker och länsstyrelser lägger förslag på förslag i syfte att hindra utveckling och för att styra byggandet till tätorter och en långvarig ”solidarisk” lönepolitik har under långt tid drivit människor från landsbygden till städernas industrier.

Landsbygden är varken i behov av eller vill ha statliga allmosor och klappar på huvudet. Tvärtom så är det sänkta skatter, färre regleringar och bättre förståelse för livet utanför staden som krävs.

Men, för att det ska bli så behöver boende på landsbygden göra sina röster hörda. Opinionsbilda, förklara & engagera. Visa att landsbygden lever och att bakgrunden till dess påstådda död inte finns att finna på landsbygden, utan i oförstående och pålagor utifrån.