Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunduz advokat: "Inte skyldig till något"

Under fredagen omhäktades flera personer inblandad i hemtjänsthärvan. Samtidigt besvarar nu bolags-vd:n Silva Gunduz försvarare, Carl-Johan Malmberg, anklagelserna mot hans klient.

– Hon förnekar brott i alla delar och menar att hon inte gjort sig skyldig till något som helst brottsligt. Och om det begåtts något fel i någon del, har det legat utanför hennes förmåga att kontrollera, säger Silva Gunduz försvarare Carl-Johan Malmberg och tillägger att han är optimistisk inför hur allt kommer att sluta.

– Genom de förhör som hållits och ska hållas, är vi övertygade om att de misstankar som finns kommer att skingras kring Silva. Men det kräver utredningsåtgärder från polisen.

Angående kommunen och åklagarnas påståenden om manipulerade behovsprövningar, som framkommit, är det inget som kan belasta hans klient, menar Malmberg:

– Uppgiftslämnande vid behovsprövning är något som lämnas av den hjälpbehövande själv, en anhörig eller en gode man.

På fredagen löpte den två veckor långa häktestiden ut, men Carl-Johan Malmberg och hans klient Silva Gunduz valde att inte bestrida åklagarens yrkande om omhäktning.

– Vi accepterar en tvåveckorsperiod till för att polis och åklagare ska hinna utreda de här frågorna och inte kunna säga att hon påverkat utredningen. Vi välkomnar utredningen, säger han.

De övriga valde dock att bestrida åklagarnas yrkande om att hålla dem häktade i ytterligare fjorton dagar framåt. Tingsrätten fick därför avgöra frågan i häktesförhandlingar.

På fredagen avgjordes fyra av dem – tre omhäktades, 22, 31 och 33 år gamla. En försattes på fri fot, en 49-årig kvinna som tvingats fira sin födelsedag inlåst i häktescell. Hon anses inte längre kunna skada utredningen.

Den omhäktade 22-åringens försvarare är Södertäljebördige advokaten Slobodan Jovicic, som säger:

– Min klient förnekar brott.

Såväl Slobodan Jovicic som Carl-Johan Malmberg hade varsin klient under en större assistanshärva i Örebro nyligen. Båda fick sina klienter friade. Även om det här ärendet skiljer sig märkbart från Örebrofallet, så är det en sak Jovicic känner igen och vänder sig emot.

– Jag är förvånad över att man i det här skedet av förundersökningen pratar med den bombastiska retoriken man gör. Jag skulle vilja mana till försiktighet, säger han.

Det var tidig morgon den 12 november som polis slog till mot hemtjänstbolaget Jome omvårdnad AB med 137 brukare. Tio personer häktades misstänkta för grovt bedrägeri, för att ha lurat kommunen och arbetsförmedlingen på pengar. Kommunen rev upp avtalet.

På måndagen fortsätter omhäktesförhandlingarna i Södertälje tingsrätt.