Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guldmakaren Massamba når ständigt nya framgångar

Han vinner var han än är. Förre Kingshjälten Thomas Massamba samlar gulden på hög ute i Europa. Nu hoppas han hjälpa landslaget till framgångar i EM-kvalet och hintar om att en comeback i Kings kan hända redan nu.

I våras blev han mästare igen. Den här gången i både inhemska ligan och i Balkan league med sitt klubblag KB Prishtina i Kosovo.

Det är en guldsits som Thomas Massamba mycket väl känner igen när han summerar sin gångna säsong på sommaren. Han har nämligen vunnit guld i ligan och cupen i Tjeckien, Bulgarien, Kosovo och på Cypern. Och har ju, som många känner till ett SM-guld med Kings från 2005.

– Jag tror jag har flest guld av svenskar som varit utomlands. Sen har jag ju även haft flyt med att vara på rätt plats på rätt tillfälle, men det är inte många som åstadkommit det jag gjort, säger Thomas Massamba till LT-sporten på landslagets pressträff i Stockholm inför stundande EM-kval i september.

Men allt kan inte bero på att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Vad är anledningen till att just du lyckats vinna så mycket?

– En del av framgången är att jag köper min roll. I vissa lag får jag skjuta hur mycket som helst, i andra lag spelar jag mer defensiv och spelar fram bollen. Man kan sätta mig var som helst. Jag kommer alltid att göra mitt bästa för laget, göra det som behövs. Och sen kommer jag aldrig tröttna på att vinna. Den gnistan finns alltid där.

Färgen guld hägrar även framöver för Massamba. Men guld kan han inte ta just nu med landslaget. Han kan däremot leda laget till en bragd i stundande EM-kval, där den 31-årige pointguarden är lagkapten. Men det kommer bli oerhört svårt menar Massamba.

– Vi är underdogs och kommer att få kämpa väldigt hårt för att ha chans mot Ryssland och Bosnien och Hercegovina, som är fyllda av Euroleague- och NBA-spelare, säger Massamba.

Men han är även väldigt noggrann med att det absolut inte är kört på förhand och han ser att landslaget har utvecklats ordentligt de senaste två åren.

– Jag har haft tre coacher under min landslagskarriär. Men med Vedran Bosnic har vi ett spel och ett försvar som gör att vi alltid har chansen att vara med i matcherna även när vi inte spelar så bra. Sen har alla i laget blivit bättre individuellt och alla vågar ta mer plats.

Framtiden för landslaget ser ljus ut för Sverige menar Massamba, och framför allt på hans egen position. Nu vill han själv passa på och hjälpa de yngre så mycket han kan så länge han är med.

– Det ser absolut ljust ut bland guarderna med Tobias Borg, Ludde Håkansson, Charles Barton och så vidare. De har en enorm talang och jag är väl här för att vara lite lagpappa för dem. Jag har själv varit i deras sits en gång, nu är det kul att få ge tillbaka och visa hur man ska vara på och utanför planen. Men de tar redan en stor plats och kan absolut få en större roll än jag har nu i kvalet. Basket har ingen ålder, även om jag har mer rutin.

Var han ska ta guld nästa säsong är oklart just nu. Men vad skulle passa bättre än i fyrfaldiga svenska mästarna Södertälje Kings? Ett scenario som kan bli verklighet.

– I och med att jag har varit skadad (ljumsken) mycket under det senaste året så visste jag att det här kommer att bli en tuff sommar för mig. Jag hade inte de bästa ”statsen” i slutet av säsongen, och många kollar på det. Så jag kan tänka mig ett mellanår i Sverige och sen sticka ut igen. Men vi får se. Södertälje är ett jättebra ställe att vara på. Sen får vi se om de vill ha mig, vi har haft en dialog.

– Det klubben gjort under Bosnic är helt otroligt. Men det kan fortfarande bli utomlands också eller ett annat ligalag, säger Massamba, som nu reser till Polen med landslaget för två landskamper inför kvalet som drar i gång den 3 september.

Har tagit 6 ligaguld

Namn: Thomas Massamba

Ålder: 31.

Position: Pointguard.

Här har det blivit guld:

Sverige: SM-guld med Södertälje Kings 2005.

Cypern: Ligaguld med ETHA 2011, 2012. Cupguld 2011, 2015.

Bulgarien: Ligaguld och cupguld 2013.

Tjeckien: Ligaguld och cupguld 2014.

Kosovo: Ligaguld och guld i Balkan League 2016.