Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guld till Södertäljeorienterare

Jonas Leandersson och Sverige hittade äntligen rätt - och tog guld i orienteringens VM-stafett i Italien.– Det känns grymt att avsluta det här VM:et på topp, säger Jonas Leandersson.

Annons

Det blev tredje gången gillt för SNO-löparen Jonas Leandersson. I sprinten slutade han sexa efter att ha att ha sprungit sig trött på Venedigs gatstenar. Och i sprintstafetten blev det en neslig fjärdeplats för Sveriges mixade lag med herrar och damer.

Men i går hittade Jonas Leandersson rätt i Italien och bärgade sitt första VM-guld.

– Jag har två brons tidigare, men det här är verkligen pricken över i:et, säger en lycklig Jonas Leandersson när LT når honom i Italien.

SNO-löparen, som sprang herrarnas första strecka, hängde trots en första miss på i täten uppför den steniga terrängen i Asiago i norra Italien.

– Jag hade en taktik att bara sköta min orientering. Sen bommade jag första kontrollen lite men blev egentligen inte stressad utan började plocka kontrollerna en efter en, säger Jonas Leandersson och fortsätter:

– Jag visste att det skulle bli tufft, men jag har haft några vilodagar sedan sprintstafetten att ladda upp. Men det var verkligen en tuff bana, så jag planerade noggrant hur jag skulle springa när det väl gick uppåt för att inte få för trötta ben.

Vid överlämningen till lagkompisen och tvåan på sträckan, Fredrik Johansson, hade tätklungan minskat till tre länder, med Sverige på en tredjeplats.

– Vi sprang alla på rad då, så jag var bara sekunder efter, säger Jonas.

Sverige höll sig genom Fredrik Johansson kvar i tättrion även på den andra sträckan, innan Sveriges slutman Gustav Bergman tog över. Och som han gjorde det. Trots en kompassnål som snurrade hit och dit, ledde han med 42 sekunder vid andra varvningen – och hade sprungit ifrån orienteringskungen Thierry Georgiou från Frankrike och schweizaren Matthias Kyburz.

– Jag och Fredrik ska i princip bara sätta upp Gustav i ett bra läge, och det gör vi. Sen springer Gustav riktigt, riktigt bra. Han dominerar ju sista sträckan faktiskt, säger Jonas Leandersson.

Sverige kunde till slut ganska bekvämt springa hem VM-stafetten – en minut och nio sekunder före Schweiz som tog silvret. Thierry Georgiou och Frankrike fick nöja sig med ett brons.

Hur ska ni fira det här?

– Nu blir det bankett i kväll och sen ska vi göra något med laget så det blir nog firande hela natten.

Även på damsidan kunde Sverige få med sig en VM-medalj i stafetten. Sverige slutade som trea, efter att Schweiz imponerat och sprungit hem guldet elva sekunder före Danmark.

Annons