Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudfadern knyts till megalast av kokain – kopplas till Playamålet

Artikel 4 av 7
Gudfadern i Södertälje
Visa alla artiklar

Nu kopplas den så kallade Gudfadern till det stora Playamålet - där 1,4 ton kokain beslagtogs i en svensk segelbåt utanför ön Martinique. Nu vill advokater använda uppgifter i målet för att fria morddömde Bernard Khouri.

Sommaren 2010 greps en då 54-årig svensk man på en segelbåt utanför den franska ön Martinique i Västindien. Tullen hittade 1,4 ton kokain gömt ombord. Knark som enligt experter skulle säljas på gatan i Europa för mellan 15 000 och 20 000 dollar kilot.

I våras dömdes skepparen av tingsrätten till 14 års fängelse och ligans huvudman till 18 års fängelse. Ärendet befinner sig just nu i hovrätten och väntas pågå till i februari.

Men nyligen framkom hittills okända dokument från ett så kallat JIT-möte i Haag – ett möte mellan flera polismyndigheter i EU som samarbetar mot den grova internationella brottsligheten.

”Syrian i ett kriminellt syndikat”

Där framgår att svensk polis den 28 april 2010 – alltså ett par månader innan skepparen grips utanför Martinique – misstänker att även en person ” ... belonging to a Syrian criminal syndicate in SE (Sweden), ligger bakom lasten.

Enligt dokumentet, som lyfts fram av advokater i Playamålet, ska svensk polis ha berättat på mötet i Haag att personen i fråga inväntar en last från en svensk båt med svensk skeppare och själv ska han ha investerat närmare 900 000 euro i lasten – enligt dagens kurs: närmare åtta miljoner kronor.

Den person som avses är den så kallade Gudfadern – Södertäljenätverkets grundare.

Sedan 2005 har han, enligt polisen, bott långa tider i Colombia och Venezuela och poliser LT pratat med bekräftar att det är han som avses i dokumentet från JIT-mötet. Han sitter även häktad misstänkt för att ha smugglat 250 kilo kokain till franska Dunkerque.

Khouris advokater intresserade

Uppgifterna intresserar Bernard Khouris försvarare, som tänker använda dem i den stundande hovrättsförhandlingen i gangstermålet.

De har under sina pläderingar hävdat att Gudfadern och inte Khouri är nätverkets ledare (ett uttalande de gjort utan Khouris medgivande eftersom han inte vill peka ut någon).

Åklagarsidan har i hela sitt upplägg i mordåtalen mot Khouri argumenterat att han anstiftat mordet i egenskap av den faktiske ledaren för nätverket.

När Khouris försvarare sagt att det finns andra ledare, och pekat på Gudfadern som en alternativ gärningsman, har svaret blivit att denne alltmer distanserat sig från nätverket i Södertälje och bott utomlands de senaste åren.

Advokaten pekar på Gudfadern

Men nu anser Khouris försvarare att polisen själv så sent som i april 2010 på mötet i Haag uppenbarligen ansett att Gudfadern visst är en ledare för ett ”syrianskt kriminellt nätverk”.

Khouris försvarare Fredrik Ungerfält, säger:

– Samtidigt som NN (Gudfadern) engagerade sig i den här affären, enligt polisen, så befinner han sig i Södertälje långa stunder där han påträffas vid en av polisens kontroller i sin skottsäkra pansarmercedes.

Rikskriminalpolisen säger i dag att uppgifterna om Gudfaderns medverkan i kokainlasten var misstankar som aldrig visade sig vara något. Men detta ifrågasätts av advokaterna.

– Jag ser det som osannolikt att man på ett möte med flera samarbetsländer tar upp något som sen visar sig vara lösa misstankar. Dessutom var ju uppgifterna väldigt specifika. Jag har väldigt svårt att acceptera det svaret om polisen inte har mer uppgifter som backar upp det, säger advokat Tobias Enochson.

Fotnot: Gudfadern kallas personen eftersom LT:s ansvarige utgivare bestämt att hans namn inte ska röjas