Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudfadern gripen på spanska solkusten

 
Gudfadern i Södertälje
Visa alla artiklar

Den så kallade Gudfadern – Södertäljenätverkets tidigare ledare, enligt polisen – har gripits misstänkt för insmuggling av ett par hundra kilo kokain till Frankrike. Gripandet skedde på spanska solkusten.
(UPPDATERAD 21.25)

Spansk narkotikapolis slog till och grep den så kallade Gudfadern i trakten kring Malaga på solkusten på tisdagseftermiddagen för en vecka sedan.

Där har han bott sedan en tid tillbaka i en hyrd lägenhet belägen i en privat villabostad ägd av en person som är okänd för svensk polis.

Gudfadern har varit efterlyst av fransk polis sedan den 21 februari.

Då utfärdade en fransk åklagare och undersökningsdomare en internationell arresteringsorder mot honom efter misstanke om grovt narkotikabrott.

Misstänks för över 200 kilo kokain

Gudfadern misstänks vara en av gärningsmännen bakom insmugglingen av ett parti på över tvåhundra kilo kokain som beslagtogs i franska Dunqerque vid kanalkusten i juli 2011. Båten med narkotikan tros ha lastats i Venezuela. Flera personer i ärendet sitter sedan tidigare i franskt häkte.

– Först lång tid senare har han knutits till beslaget. Nu ska hans roll utredas, säger Bo Eliasson, chef för rikskriminalens aktionsgrupp mot grov organiserad brottslighet.

Utredningen bedrivs i Frankrike men med hjälp av svensk polis i ett nära samarbete.

Internationellt polissamarbete

– Svensk polis åker regelbundet till Frankrike sedan ett halvår tillbaka, säger Bo Eliasson.

Samarbetet sker inom ramen för en så kallad JIT – Joint Investigation Team – där fransk och svensk polis samarbetat nära i jakten på Gudfadern.

Den 39-årige Gudfadern finns nu i spansk arrest i avvaktan på att Frankrike ska begära honom utlämnad.

Att den 39-årige tidigare ledaren för Södertäljenätverket namnges som Gudfadern här i LT, beror på att han kallats just så i några av polisens avlyssnade telefonsamtal mellan misstänkta i det så kallade Södertäljenätverket.

Pendlat mellan Sydamerika, Spanien och Södertälje

Enligt polisen har han sedan mitten av 2000-talet pendlat mellan Colombia, Venezuela, Spanien och Södertälje där han befunnit sig under längre tider. Det är under den tiden som Bernard Khouri, enligt polisen, övertog ledarskapet i det så kallade Södertäljenätverket fram till februari 2011 då Khouri greps på flygplatsen i Paris.

Gudfadern riskerar ett längre fängelsestraff om han fälls för narkotikabeslaget i Dunqerque.

Riskerar 30 års fängelse

– Ingår man i en kriminell organisation och står för sådana här mängder handlar det om mellan 10 och 30 år i Frankrike. Men det beror på vad domstolen kommer fram till att man spelat för roll, säger Eliasson.

Själv har Gudfadern tidigare sagt i media att han tagit avstånd från såväl nätverket som kriminalitet.

Torbjörn Granström [email protected]