Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grundavdrag på bolagsskatten kan ge växthjälp

För juridiska personer tillämpas i dag en platt bolagsskatt på 22 procent. Alla bolag som gör vinst betalar samma skattesats, oavsett om vinsten är 100 000 kronor eller 100 miljoner kronor.

Att Sverige nyligen sänkte bolagsskatten till 22 procent gör att vi hamnar på en relativt attraktiv nivå internationellt sett. Det är så klart bra, men sänkningen syftar framför allt till att behålla storföretagen och deras skattepengar i landet.

För småföretagen är skillnaden närmast försumbar – det blir några tusenlappar i besparing, men sällan mer än så.

Låt oss nu röra runt lite. Vad händer om vi gör det möjligt att låta bolagsvinsten stå kvar obeskattad i företaget, i alla fall på den första miljonen i bolagsvinst? Ja, flera saker så klart, men den direkta effekten blir att bolaget som gör en miljon kronor i årsvinst får drygt 200 000 kronor mer i kassan. Pengar som kan hjälpa små företag att bygga en buffert, få bättre likviditet – ett av småföretagens största problem – och framför allt investera, expandera och utvecklas.

Småföretagarnas riksförbund vill att vinster ska få stå kvar obeskattade i företaget – att ett slags grundavdrag införs för juridiska personer. Det skulle öka investeringsmöjligheten hos små svenska företag.

I dag finns regler om periodiseringsfonder och expansionsmedel, där delar av vinsten får sparas på detta sätt, men här finns tyvärr både tids- och beloppsbegränsningar, samt ständiga ändringar i systemet.

Det är viktigt att påpeka att förslaget inte handlar om att ge företagarna mer pengar utan om att ge företagen i sig bättre möjlighet att konstruktivt använda den intjänade ekonomiska förutsättningarna. I dag försöker flera småföretag nämligen göra så små skattemässiga vinster som möjligt.

Problemen med den strategin är flera, men det allvarligaste är att färre företag bygger resurserna som krävs för att växa och expandera. Möjligheten att låta vinsten stå kvar obeskattad tills den används skulle ge stor effekt. Helt plötsligt gör vi det attraktivt att bygga ett investeringsutrymme inne i företagen. Ett utrymme som kan användas till att öppna en ny butik, våga anställa, ja allt det där som storföretagen gör.

Nå Annie Lööf (C), Stefan Löfven (S) och ni andra som säger att småföretagen är så viktiga för Sverige: Kanske något att tänka på?

Ni blåa kan ju hävda att det är bra för tillväxten, och ni röda kan om inte annat häva att det skapar jobb och är ganska rättvist.

Småföretagarnas riksförbund

Leif Svensson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel