Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gröna framsteg i Järna och de södra kommundelarna

Annons

Vi är stolta över vad Miljöpartiet åstadkommit under den senaste mandatperioden, både lokalt i Södertälje kommun och i regeringen. Det är första gången Miljöpartiet är i regeringsställning, och vi har helt eller delvis uppfyllt 85 procent av våra vallöften. I Södertälje har vi varit en del av majoriteten i snart 20 år. Vi har tagit ansvar och känner glädje över den utveckling som nu sker i kommunen. Vår medverkan har varit avgörande för kommunens miljöarbete inte minst när det gäller ekologisk mat och odling samt målet om ett fossilfritt Södertälje 2030. Vi har gjort mycket, men vill göra mer.

Södertäljes utveckling går hand i hand med en levande landsbygd och utvecklingen i våra kommundelar. Miljöpartiet gillar lokal demokrati, därför tycker vi att kommundelsnämnderna är betydelsefulla. Varje kommundel har sin egen identitet och behöver politiker som känner sitt område och tar det lokala arbetet på allvar.

En av våra hjärtefrågor är mat och miljö, och en viktig förutsättning för Södertäljes framsteg när det gäller maten finns i våra kommundelar. Kommunen har näst mest åkermark i hela Stockholms län och flera gårdar brukas ekologiskt. Dessutom finns en stor kunskap och erfarenhet av odling och kretsloppsjordbruk inte minst i Järna, vilket vi förstås tar tillvara på.

Järna är något av ett ekologiskt centrum med mat, kultur och natur som inspirerar många till en hållbar livsstil. Miljöpartiet vill att Södertälje ska vara en nod för hållbar livsmedelsutveckling. Vi har mycket att lära ut till resten av landet, i en tid när maten står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan. Kommunen har tagit fram en odlingsstrategi för att främja både yrkesodlare och fritidsodling.

Naturen och kusten i kommundelarna är en viktig anledning för många att trivas här. Miljöpartiet kommer att jobba hårt för friskare vatten i Östersjön. Vi vill minska plastanvändningen och stoppa spridningen av mikroplaster och föroreningar. Vi är stolta över de naturreservat som beslutats om under de senaste åren, som Moraåns dalgång och Brandalsund. Vi kommer att fortsätta jobba för en offensiv naturvård, med särskilt fokus på tillgänglighet och biologisk mångfald.

I kommundelarnas tätorter vill vi möjliggöra ett fortsatt bostadsbyggande, med trivsamma gröna utemiljöer och mer av gemenskap och mötesplatser. Vi vill bygga miljövänligt och tillgänglighetsanpassat, och med hänsyn till olika behov som närnatur, lekplatser, skolor och butiker.

Vi ser även behov av en simhall och vill påbörja arbetet med en klimat- och miljövänlig anläggning.

I Järna finns ett rikt kulturliv med scenkonst, föreningsliv och bibliotek. Miljöpartiet tycker att mångfalden av kultur är viktig och vill satsa mer resurser på detta. Vi ser även behov av en simhall och vill påbörja arbetet med en klimat- och miljövänlig anläggning.

Miljöpartiet vill förbättra möjligheterna att cykla, med cykelgarage vid stationerna och bättre förbindelser inom och mellan tätorterna. Transporter och resor är det som påverkar klimatutsläppen mest, och vi hoppas förstås på en ny, grönare, majoritet i landstinget som förbättrar kollektivtrafiken.

Klimat och miljö är just nu mänsklighetens viktigaste frågor, och många av lösningarna finns lokalt. Vi känner stor lust och beslutsamhet att fortsätta med det arbete vi påbörjat, och hoppas på förnyat förtroende i valet den 9 september.

Hanna Klingborg (MP)

ordförande Järna kommundelsnämnd, förstanamn i valet till kommunfullmäktige

Mats Pertoft (MP)

vice ordförande Hölö-Mörkö kommundelsnämnd, sjätte namn i valet till kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel