Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grön jul ger säkrare trafikhelg

Många reser i juletider, men risken för skador i trafiken är större än någonsin under december. Jultrafiken under 2014 var hysterisk. Här är prognosen för i år.

Väglaget ser ut att bli halkfritt inför jul. Under dagen kommer temperaturen att ligga mellan sju och åtta plusgrader.

– Jag tror inte att vi kommer att få någon halka här, i norr kan det däremot bli frost och halt, men i Södertäljetrakten och söderut blir det plusgrader både i dag och i morgon, på julafton, säger Nitzan Cohen, meteorolog på Foreca.

Polisen är också försiktigt positiva.

– Det ser ut att bli bra vägunderlag, men starta ändå i god tid, kolla att bilen är ordentligt packad och när den är det, se till att kolla lufttrycket i däcken, säger Göran Bolinder, som är trafikpolis.

Han rekommenderar också bilisterna att välja stora vägar som har bra underhåll och att föraren tar regelbundna raster.

– Även om du kanske inte somnar, så kan du bli trött, särskilt om du är ovan vid att köra långt, då tappar du uppmärksamheten och är inte observant på vad som händer i trafiken, säger Göran Bolinder.

Även SJ ser ut att ha koll på sina tågavgångar.

– Avgångarna beräknas gå som beräknat, med gällande väderlek ska det inte vara några problem. Men tågen är ganska fullbokade till och från Göteborg, säger Johan på SJ:s kundservice.