Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gripen för garagemord kopplas till ”K-sigge”

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Polisen har gripit en 34-årig Uppsalabo misstänkt för inblandning i mordet på en 41-årig man i Lunagaraget. Enligt en person som jobbar med utredningen har 34-åringen koppling till ”K-sigge” som sköts till döds på Oasen natten mot den 23 december 2009.

Polisen grep 34-åringen tidigt på måndagsmorgonen, han misstänks för inblandning i mordet i Lunagaraget den 7 november på den 41-årige trebarnspappan, som enligt polisen hade koppling till Södertäljenätverket.

Sedan tidigare sitter en 22-årig man häktad misstänkt för mordet, en annan 22-åring för medhjälp till mordet – båda från Kista.

Enligt personer med god insyn i utredningen saknar den gripne 34-åringen anknytning till Södertälje, men har en stark koppling till Uppsala. Enligt en person med god insyn i utredningen förekommer han bland annat i en tidigare dom med den 25-årige Uppsalabon och X-teammedlemmen Muhanned ”K-sigge” Ali, som sköts till döds inne på Oasen i Ronna centrum natten mot den 23 december 2009. Ett mord som anses ha startat gangsterkriget i Södertälje. I augusti dömdes en 22-åring ur Södertäljenätverket – ”Torpeden” kallad – för mordet på K-sigge – en dom som nu prövas igen i hovrätten.

Som LT tidigare berättat överrumplades 41-åringen när han klev ur sin bil djupt nere i Lunagaraget för att ta bort ett däck som placerats framför ingången till den privata parkeringen. I tv-programmet Efterlyst berättade polisen häromveckan att mördaren kom nedspringande från våningen ovanför och började omgående beskjuta 41-åringen. Det har framkommit uppgifter om att han skadesköts men sedan orsakades dödliga skador med ett stickvapen under en strid där han tillfogade mördaren skador.

”Det här är ett bestialiskt mord utfört framför ögonen på en nioårig son och det måste vi bara lösa”, sade Lars Bröms, utredare på Länskriminalen.

Därefter satte sig mördaren i en mörk Saab 95 kombi som kördes ut ur garaget, krockandes in i väggarnas kanter innan den åker ut på Garvaregatan där en pistol slängs ut från passagerarfönstret.

Enligt vice chefsåklagare Henrik Söderman finns inga andra uppgifter än att han var ensam i bilen när han lämnade Lunagaraget.

Saaben körs i hög hastighet på Nygatan och vidare ut på E4 där den, enligt polisen, fortsätter i ”vansinnesfart” förbi Kungens kurva och vidare till Husby i Västerort. Där byter man fordon, till en grön Ford Mondeo, som fortsätter mot Uppsala, men först efter en tjuvtankning på en bensinstation i norra Stockholm, där de fastnar på film.

– Då är de minst två i bilen, säger Henrik Söderman.

Mördaren ådrog sig kraftiga skador under striden med 41-åringen i garaget och sökte vård samma dag på Akademiska sjukhuset i Uppsala. När han greps en vecka senare var han i färd med att lämna landet, enligt uppgift till LT.

– Resan utomlands ska ha varit planerad sen tidigare, men han var bara en utövare, säger en polis till LT.

Men mordplanen gick i kras eftersom mördaren skadat sig allvarligt i garaget. Saaben hittades den 15 november i Uppsala business park, den var falskskyltad och skriven på en misstänkt bilmålvakt. Den gröna Forden visade sig ha fått p-böter en vecka före mordet – på Garvaregatan utanför Lunagaraget.

Henrik Söderman vill inte kommentera vilken bevisning polisen har, men enligt uppgift till LT sitter den misstänkte 22-årige mördaren hårt fast i utredarnas grepp. Däremot söker polisen efter motivet för att lista ut vem eller vilka som skickat 22-åringen att mörda 41-åringen.

– Vi utesluter inte fler gripanden, men det lär ta en tid innan jag kan väcka åtal, kanske efter sommaren, säger Henrik Söderman.

Polisen kan i nuläget inte dra några slutsatser om mordet har med gangsterkriget att göra eller med något annat 41-åringen kan ha varit inblandad i.

Fakta tidigare skjutningar

• Natten mot den 23 december 2009 skjuts X-teammedlemmen ”K-sigge” till döds på Oasen. I augusti döms en ung man ur nät¬verket, ”Torpeden” kallad, för mordet till 12 års fängelse. En dom som nu prövas i hovrätten.

• Natten mot 2 april 2010 skadeskjuts en person ur Södertäljenätverket allvarligt på Nedre Torekällgatan. Två X-teammedlemmar döms för inblandning i mordförsöket.

• Natten mot 1 juli 2010 mördas X-teamledaren Dany Moussas bröder på Oasen.

• På eftermiddagen den 7 november 2013 attackeras 41-åringen och dör av skadorna. Personer från Västerort och Uppsala misstänks ligga bakom, Uppsalabon har koppling till K-sigge.