Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gripande sången om tiggeri gav Täljerevyn förstapris

Ett sångnummer om respekt och medmänsklighet. Det är receptet som gav Täljerevyn en seger i Revy-SM i helgen.

Revy-SM är en tävling som arrangerats sedan 1981 i samband med Svensk revyfestival.

I år har festivalen ägt rum i Borlänge och Täljerevyn med hela revygänget har varit på plats.

Vinnare skulle koras i fem olika tävlingsklasser, dans och rytm, lokalt nummer, monolog, sketch samt sång och musik. Täljerevyn fanns representerad i fyra av klasserna och kammade hem priset i kategorin Sång och musik med Spotta ej i koppen. 

– Det känns roligt. Vi har genom åren fått ett gott rykte och det här är tionde året i rad som vi har haft lyckan att bli uttagna, säger revyräven Owe Lidemalm.

Sångnumret Spotta ej i koppen, av Owe Lidemalm, handlar om tiggeri, där ensemblen uppträder som tiggande romer, berättar han.

– Budskapet är, du behöver inte lägga någon peng i koppen men trampa inte på mig, berättar han.

Det är ett ämne som är både aktuellt och kontroversiellt.

– Ja, det är konstigt att det väcker så starka känslor. Lasse Karlsson har hjälpt mig mycket med texten, allt för att minska risken för att säga saker som kan uppfattas på fel sätt, säger Owe Lidemalm.

Men det har börjat märkas en skillnad, berättar han.

– Jag tycker att det ändå är fler och fler som vågar ta upp såna här ämnen. Och det känns skönt. Jag sa också i mitt tacktal att det känns bra att ett sånt här nummer får vinna.

För det handlar inte bara om att roa, inte enbart flams och trams, säger Owe Lidemalm. Satir ska också spegla det som händer i samhället.

I Borlänge fanns i helgen också representation från Norsk Revyfestival, som nästa år firar 30 år. Uppdraget var att välja ut det bidrag som ska få representera Sverige under den norska festivalen. Och valet föll på Spotta ej i koppen.

– Jag vet inte så mycket om Norsk Revyfestival men det sägs att det brukar vara ett par tusen personer i publiken och att det är folk där från hela Norden. Det blir spännande, säger Owe Lidemalm.

I Sverige pågår festivalen i fyra dagar med en mängd olika aktiviteter. Bland annat delas Parnevikstipendiet ut, till begåvade revyartisters vidare utveckling. Revydebutanten Gustav Gälsing var i år en av de stipendiaterna, vilket LT tidigare har berättat om.

Dessutom koras Povels penna, instiftad av Povel Ramel, till förtjänstfulla revyförfattare, ett pris som Owe Lidemalm själv fick 2013 samt Karl Gerhard-hatten, för revynummer i Karl Gerhards anda.