Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravstenen är främst för de anhöriga

Vänsterpartiledaren Staffan Norberg (V) har hittat en ny fråga att vara motvalls i – gravstenar. Detta sedan kommunstyrelsen beslutat att skattebetalarna inte längre ska stå för gravstenar och dödsannonser för den som dör ensam och utblottad.

Annons

Det är svårt att förstå Staffan Norbergs upprördhet, eller hans påstående att det handlar om värdighet. En begravning blir inte mindre värdig för att det inte finns någon gravsten. Se bara på de många fina minneslundar som finns på våra kyrkogårdar.

I ärlighetens namn, för vem är gravstenen viktigast – den som har dött eller de efterlevande?Naturligtvis för de efterlevande. De får en plats att gå till för att sörja och minnas.

Men alla har inte några efterlevande, tyvärr dör människor ensamma. Kommunstyrelsebeslutet handlar om dessa dödsfall. Där det inte går, trots efterforskningar, att finna någon anhörig. I fjol rörde det sig, enligt uppgift, om cirka 50 personer i Södertälje.

Och beslutet handlar enbart om gravstenen och om dödsannonsen – fortfarande hålls en ordentlig och värdig begravningsceremoni. Nej, det är ingen ekonomisk jättebesparing – den totalsumma det handlar om är inte särskilt hög.

Men om de medel som kommunen sparar in genom att inte inhandla gravstenar i stället kan gå till social verksamhet som kommunen är skyldig att tillhandahålla – för människor som är i livet – är det värt mycket mer.

Annons