Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis hemkörning av varor på 50-talet

Vi bläddrar vidare i den intressanta mappen Familjens arkiv som tillkom under 1950-talet och hade till uppgift att hjälpa nygifta att få ordning i sina affärer.

Vad troligen de flesta lagt märke till är att så gott som alla firmor som annonserade i mappen har upphört. Så och dagens speceriaffär som låg på Mälargatan 10 i det hus från början av 1900-talet som då låg närmast den nya Klaffbron som öppnades 1924.

I hörnbutiken, som låg vid Turingegatan i dess korsning med Mälargatan, fanns Henry Johanssons Speceriaffär. Den drevs av Henry som var en känd idrottsman och bror till Johnny. Den senare hade en herrekipering på Nygatan 2. Båda bröderna var således kommersiellt verksamma förutom de sportsliga framgångarna. Henry Johanssons Speceriaffär var uppskattad för sin service och sina goda varor.

Det framgår även av texten där firman framhåller sina förtjänster. Affären var ansluten till Hakonbolagen, en föregångare till dagens ICA. Hakonbolagen hade sitt huvudkontor i Västerås och kallades för köpmännens inköpscentral.

Hakonbolagen kom att bygga ett stort kontor med lager utmed Storgatan. Detta köpmanshus låg mitt emot nuvarande Tom Tit och revs i slutet av 1990-talet för att ge plats för ett stort bostadshus.

Henry Johansson hade, som ovan framhållits, god service och lovade: Var ni än kommer att bosätta Eder (observera den lite högtidliga formuleringen) inom staden kan Ni betjänas av oss, ty vi sända varor till alla stadsdelar. En sådan service finns knappast längre och om den finns så kostar den.