Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grantjuv orsakade stort strömavbrott

Plötsligt blev det mörkt norr om Södertälje. Kylan letade sig in i stugorna och lussebullarna gick inte att grädda. Orsaken till strömavbrottet: en grantjuv!

– Det var den jävligaste dag jag haft, suckade Björn Olsson på Energiverket.

Tillsammans med sin kollega hade man jobbat hårt med att försöka reparera skadan som en grantjuv orsakade den 21 december 1980.

I LT utgåva den 23 december kan man läsa att tjuven märkligt nog riktat in sig på att komma åt toppen av en 14 meter hög gran.

Problemet – som i tjuvens ögon inte avskräckte – var att den passerades av kraftledningar på var sin sida. Stugor i Lina Hage, Helenelund och Kiholm blev mörka efter tjuvens eskapader.

Energiverkets jour arbetade hårt på söndagen med att få till ett reservaggregat för att få ström till abonnenterna men på kvällen gick aggregatet sönder och det blev återigen mörkt i stugorna. Men på måndagen lyckades Energiverket laga ledningen.

– Han som högg ner trädet fick Södertäljes i särklass dyraste julgran. 10 000 kronor gick det nog på, hela kalaset, trodde Björn Olsson.

I utgåvan får man även bekanta sig med historien om Järnas järnvägsstation.

Dessutom tyckte barn i årskurs fem till om framtiden. Många trodde att datorerna skulle ta över fabrikerna och vara barnens bästa lekkamrat. Politik skulle inte behövas. I stället skulle man rösta hemifrån genom att trycka på knappar.