Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grafikens hus lovades pengar utan beslut

Kommunen lockade med ekonomiskt stöd för att få Grafikens hus. Nu säger Bohman Enmalm att man inte lovat pengar – än.

På kvällens kommunfullmäktige frågade Mats Siljebrand (L) ut kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna Bohman Enmalm (S). Vilket var priset för Södertälje kommun när Grafikens hus valde att flytta hit?

– Jag har inte utlovat några pengar alls. Det här har helt och hållet varit en tjänstemannafråga. Vi (kultur- och fritidsnämnden) kommer att ta beslut i höst, säger Bohman Enmalm.

Siljebrand propsade på att få en exakt utlovad summa eftersom Bohman Enmalm i sitt skriftliga svar på interpellationen sagt att förutsättningen för Grafikens hus etablering i Södertälje var ekonomiskt stöd från kommunen i komnbination med nationella och regionala bidrag.

– Problemet är just att det utlovats driftsbidrag innan frågan varit föremål för beredning och beslut i ansvarig nämnd, säger Siljebrand.

När Grafikens hus lokaler brann ned 2014 i Mariefred valde man mellan flera kommuner som ny bas. I november 2015 beslöt man att flytten ska gå till en lokal i Södertälje – 2017 om allt går enligt plan.

Grafikens hus vd och projektledare skriver i ett debattinlägg i LT den 23 november 2015 att de sökt en kommun ”som ville satsa långsiktigt – både när det gäller framtida samarbeten, men naturligtvis även när det gäller ekonomiskt stöd.”

Läs även: Konsthallen hotas av Grafikens hus

Konsthall jaga pengar till renovering av Grafikens hus

Debatt: Viktigt att välja rätt hemort

Södertälje får ny kulturinstitution