Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grafikens hus lovades pengar utan beslut

Kommunen lockade med ekonomiskt stöd för att få Grafikens hus. Nu säger Bohman Enmalm att man inte lovat pengar – än.

Annons

På kvällens kommunfullmäktige frågade Mats Siljebrand (L) ut kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna Bohman Enmalm (S). Vilket var priset för Södertälje kommun när Grafikens hus valde att flytta hit?

– Jag har inte utlovat några pengar alls. Det här har helt och hållet varit en tjänstemannafråga. Vi (kultur- och fritidsnämnden) kommer att ta beslut i höst, säger Bohman Enmalm.

Siljebrand propsade på att få en exakt utlovad summa eftersom Bohman Enmalm i sitt skriftliga svar på interpellationen sagt att förutsättningen för Grafikens hus etablering i Södertälje var ekonomiskt stöd från kommunen i komnbination med nationella och regionala bidrag.

– Problemet är just att det utlovats driftsbidrag innan frågan varit föremål för beredning och beslut i ansvarig nämnd, säger Siljebrand.

När Grafikens hus lokaler brann ned 2014 i Mariefred valde man mellan flera kommuner som ny bas. I november 2015 beslöt man att flytten ska gå till en lokal i Södertälje – 2017 om allt går enligt plan.

Grafikens hus vd och projektledare skriver i ett debattinlägg i LT den 23 november 2015 att de sökt en kommun ”som ville satsa långsiktigt – både när det gäller framtida samarbeten, men naturligtvis även när det gäller ekonomiskt stöd.”

Läs även: Konsthallen hotas av Grafikens hus

Konsthall jaga pengar till renovering av Grafikens hus

Debatt: Viktigt att välja rätt hemort

Södertälje får ny kulturinstitution