Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gott om platser trots babyboom

Det finns gott om platser på förlossningskliniken på Södertälje sjukhus. Detta trots att kliniken tar emot många blivande mammor från andra delar av länet –  där det råder babyboom just nu.

Henrik Almkvist är chefsläkare i Stockholms läns landsting. Han ger förlossningskliniken på Södertälje sjukhus högt betyg. Anledningen är att de avvisat minst antal kvinnor till andra platser de senaste åren.

– Södertälje sjukhus har den bästa siffran i länet. I princip alla som vill föda barn där kan göra det, säger Henrik Almkvist.

På exempelvis Danderyds sjukhus är belastningen ibland så hård att de måste skicka blivande mammor vidare till andra förlossningskliniker.

– Det är inte önskvärt att skicka vidare kvinnor när de kommer för att föda, säger Henrik Almkvist.

Södertälje kan alltså hjälpa till att ta emot kvinnor från andra delar av länet. Under 2010 har 466 blivande mödrar fött sina barn på Södertälje sjukhus, 86 av dem har kommit utifrån.

En anledning till att vissa kliniker ibland är fullbelagda är att antalet nyfödda i Stockholms län ökat under våren jämfört med samma period förra året. Men i Södertälje har den siffran i princip stått stil. En annan orsak är att kvinnor på förhand i större utsträckning valt att föda sitt barn på bland annat Danderyds sjukhus.