Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göteborgsoperan bryter med stjärnregissör: "Tydligt exempel på att det inte går att bete sig hur som helst"

Göteborgsoperan avbryter samarbetet med den tyske stjärnregissören Peter Konwitschny. Anledningen är ett bråk under en repetition.

Det var under en repetition av den ryska operan "Boris Godunov" som ett bråk uppstod mellan Konwitschny och en medarbetare på operan, vilket Sveriges Radio P4 var först att rapportera om.

– Regissören agerade på ett sätt som var över gränsen för vad som är premiärnerver. Dagen därpå hade projektledningen ett samtal med honom. Det ledde till att Göteborgsoperans ledning avslutade samarbetet, säger operans pressansvarige Marie Branner till TT.

Enligt Branner kan händelsen ses i ljuset av debatten kring hur man får bete sig i scenkonsthus.

– Sista året har det funnits en debatt kring vilka gummiband man egentligen ger till genikulturen. Det här är ett tydligt exempel på att det inte går att bete sig hur som helst, här fick en av världens mest kända regissörer sparken, säger hon.

Föreställningen har premiär på lördag, men de totalt sju föreställningarna påverkas inte av det avbrutna samarbetet.

Peter Konwitschny har belönats med en lång rad ansedda priser och har i Sverige bland annat regisserat "Maria Stuart" på Dramaten i Stockholm.

Sara Haldert/TT