Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Gör vi en riktigt jävla bra match så kan vi vinna"

Halvvägs in i EM-kvalet är basketlandslaget utanför slutspelsplats. Borta mot Spanien krävs bättring. "Det kan bara bli bättre känns det som", säger lagkaptenen Elin Eldebrink.

Sverige fick slita hårt borta mot Finland i lördags. Spelet hackade, spelarna blev frustrerade och segermatchen (59–49) avgjordes först tack vare ett ryck i slutminuterna. Insatsen i Helsingfors bådar inte särskilt gott inför onsdagens möte med den stora gruppfavoriten Spanien i Logroño.

Vi har pratat om både bra och dåliga saker som vi gjorde senast. Vi måste se till att inte fastna och bli så stillastående i anfallsspelet. Samtidigt var vi bra när vi spelade aggressivt i försvar, Finland fick trots allt bara göra 49 poäng, säger Elin Eldebrink till TT.

Mycket talar för att Spanien blir för svårt för Sverige, som då får sikta på att slå Finland i höst för att bli en av de sex bästa grupptvåorna som når EM-slutspelet i Tjeckien nästa år.

När halva kvalet är spelat är Sverige rankat sjua av de nio grupptvåorna – och behöver sannolikt bättra på målskillnaden under de två avslutande matcherna.

Om det blir förlust mot Spanien så är det alltså oerhört viktigt att Sverige håller nere siffrorna, och inte upprepar något i stil med 23-poängsförlusten hemma i Täljehallen i höstas.

"Det är inget man vill tänka på nu, men det är klart att varje poäng blir viktig i alla matcher", säger Elin Eldebrink som hoppas på mycket mer än en hedersam förlust mot Spanien:

"Vi har inte åkt hit för att tänka att vi ska förlora med så lite som möjligt, då hade vi inte behövt vara här. Gör vi en riktigt jävla bra match så kan vi vinna. Men Spanien är storfavorit och vi är verkligen underdogs".

I Sverige gör veteranen Anna Barthold sin 124:e och sista landskamp

Tvåorna i EM-kvalet

Gruppvinnarna plus sex av nio grupptvåor får spela EM-slutspelet i Tjeckien nästa år.

Sverige är just nu tvåa i gruppen, där även Finland och Spanien ingår. Det är en av tre trelagsgrupper i kvalet. I fyralagsgrupperna räknas matcherna mot jumbon bort när tvåorna ska jämföras.'Rankning av grupptvåorna, som alla har en seger och en förlust, efter halva kvalet:

Serbien, + 40 i målskillnad.

Grekland, + 33.

Montenegro, + 13.

Slovakien, + 12.

Vitryssland, – 4.

Rumänien, – 10.

Sverige, – 13.

Nederländerna, – 15.

Lettland, – 15-

Så spelar Sverige i EM-kvalet

21 november 2015: Sverige–Spanien 52–75.

20 februari 2016: Finland–Sverige 49–59.

24 februari: Spanien–Sverige.

23 november: Sverige–Finland.