Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör Södertälje kommun till en religionsneutral arbetsgivare

Frågan om religiösa plagg och symboler på arbetsplatsen är uppe igen då EU-domstolen nyss lämnade ett utslag som ger ett företag rätt att neka en anställd att bära religiös huvudduk på arbetsplatsen.

EU- domstolen fastställer att företagen har rätt att ha en egen klädkod som de anställda ska följa så länge den gäller för alla på arbetsplatsen. Vilket i praktiken öppnar upp för alla arbetsgivare att själva sätta sin prägel på hur de anställda ska vara klädda.

Det är med andra ord inte en mänsklig rättighet att få bära valfri klädsel på en arbetsplats, så den motivationen håller inte längre som argument för att få klä sig som man vill på jobbet. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan arbetslivet och det privata i denna frågeställning, privat får man givetvis klä sig som man vill, det är för oss en självklarhet och en mänsklig rättighet.

På kommunala arbetsplatser är kommunen arbetsgivare och har då rätten att sätta sin egen klädeskod för de anställda. Vi föreslår att den ska vara fri från religiösa symboler, kläder och därigenom inta en neutral ställning gentemot de drygt 20 religionsuppfattningar som var och en har över 500 000 följare i världen. Säkerligen finns de flesta av de 20 stora religionerna representerade även här i Södertälje. Enbart Scania och Astra Zeneca har över 80 nationaliteter.

Situationen skulle givetvis bli ohållbar om alla dessa skulle kräva egen klädsel, egen kost, egna lov och helgdagar och övriga anpassningar i skolan och arbetslivet. Därför är det för oss en självklarhet att de kommunala arbetsplatserna och skolorna måste vara helt religionsneutrala.

En religionsfri klädsel i grundskolorna tror vi skulle minska spänningar och kanske till och med mobbningen då ingen behöver skylta med sitt religiösa ställningstagande.

Vi skilde på stat och kyrka i Sverige för 17 år sedan, det betyder inte att andra religioner ska ta kyrkans plats för att bli vardagliga inslag i Södertälje kommuns verksamheter. Att ta bort religionen helt ur ekvationen på kommunala arbetsplatser och skolor skulle förenkla livet för både barn, vuxna och administrationerna.

Den politiska majoriteten i Södertälje har deklarerat sig som feministiska partier, med starka värderingar för kvinnors och HBTQ-personers lika värde och rättigheter. Hur kan man då samtidigt ställa sig bakom krav från patriarkala strukturer, vilket faktiskt de flesta religioner är, utan att känna sig som hycklare?

Många människor har flytt från regioner med starka patriarkala strukturer, de och dess barn ska inte behöva komma till Södertälje och acceptera att just de värderingar man har flytt ifrån tillåts marknadsföras på kommunens arbetsplatser och förskolor.

En religionsfri klädsel i grundskolorna tror vi skulle minska spänningar och kanske till och med mobbningen då ingen behöver skylta med sitt religiösa ställningstagande och det är samma regler som gäller för alla!

Alla skulle må bättre av att få bort religiösa och politiska ställningstagande på alla arbetsplatser och skolor, det är min bestämda åsikt och sannolikt en realistisk analys då underlag för konflikter skulle bli betydligt mindre.

Joakim Granberg

partiledare Realistpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel