Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör plats för gymnasiesärskolans ungdomar

Anmäl text- och faktafel

För eleverna inom gymnasiesärskolan är praktiken en särskilt viktig del av utbildningen. Den ger eleverna arbetslivserfarenhet, referenser och ett nätverk inför framtiden. Men att hitta företag och organisationer som vågar trotsa samhällets normer och vågar göra plats för våra elever är en utmaning.

I dag finns det fortfarande fördomar om människor med funktionsnedsättning och många företag och organisationer svarar automatiskt nej när vi kontaktar dem. Det är tråkigt, inte minst därför att våra erfarenheter visar att det finns det många fördelar att vinna genom att bli praktikplats, inte bara för eleven ifråga utan också för den arbetsplats som tar emot eleven.

Arbetsplatser som vidgar normen och inkluderar människor med olika funktionsförmågor utvecklas och får en bättre arbetshälsa för alla anställda. När fler får plats, blir det lättare för alla att accepteras för den de är och därmed ökar såväl arbetsglädje som arbetshälsa. Arbetet med att bidra till att gymnasiesärskolans unga ska få goda arbetslivserfarenheter handlar inte bara om att göra skillnad för varje enskild individ, det handlar också om att skapa ett hållbart samhälle som ser olikheter som en tillgång. Att bli praktikplats är därför ett sätt att arbeta mot de globala målen för ett hållbart samhälle.

Det är spännande att följa ungdomarnas resa mot vuxenlivet. Som rektor möter jag varje dag underbara elever med otrolig kapacitet och det är häftigt att se hur både elev och praktikplats utvecklas i mötet dem emellan. Utvärderingar har visat att företag får möjlighet att skapa projekt som de inte hade haft tid med annars. De ser eleverna som en resurs och arbetsbelastningen minskar då de blir fler som arbetar. Företagen ser ofta praktiken som ett utmärkt tillfälle att locka till sig bra arbetskraft och att lära upp blivande anställda.

Som rektor kan jag inte vara nöjd förrän varje elev kan matchas mot en praktikplats som passar just den individen.

I Södertälje trotsar vi förvisso en dyster nationell statistik för gymnasiesärskolans elever, där ett stort antal ungdomar hamnar i arbetslöshet och utanförskap efter avslutad skola. Våra elever kommer i högre utsträckning ut i arbete direkt efter gymnasiesärskolan. Men som rektor kan jag inte vara nöjd förrän varje elev kan matchas mot en praktikplats som passar just den individen. Vi behöver helt enkelt fler praktikplatser för att kunna kombinera elev och arbetsplats på ett bra sätt, och vi efterlyser fler arbetsplatser som tar emot våra elever.

Därför vill jag uppmana företag, bolag och organisationer i Södertälje att våga ta chansen att vara med på denna resa. Det finns en stor bredd i våra ämnesområden, från administration, handel och fastighet till fordonsvård och godshantering. Välkomna att träffa oss på Foucaultgymnasiet på tisdag den 23 oktober kl. 10-12. Ta chansen att göra en insats – både för våra elever och för din egen verksamhet!

Emma Rosengren

rektor på Foucaultgymnasiet, en kommunala gymnasiesärskolan i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel