Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör kultursidan mer aktiv och engagerad

Tack för svar på vårt debattinlägg ”LT tar inte sitt fulla kulturansvar”! Det mest överraskande med tidningsledningens svar var närmast detta att LT tydligen tycks ha en månadslön avsatt för en chef för kultursidan. Synd bara att vederbörande förefaller att vara helt osynlig i spalterna. Men finns en kunnig kulturjournalist på LT finns det hopp om att kultursidan kan bli till vad den borde vara – alltså aktiv, engagerande och impulsgivande, inte bara passivt noterande.

Det är gott och väl att LT ”skriver om kulturellt engagerade människor”. Men att lägga en tidnings hela kulturella prioritering på personporträtt är nog en inte särskilt verkningsfull satsning. Uppenbarligen tycks det finnas hos LT:s ledning och hos tidningens ägare ett visst ointresse för en aktiv, genomarbetad och kunnig kulturjournalistik. Personporträtten – med övervikt på det nöjesinriktade – blir mest en form av en i och för sig läsbar, och i bästa fall intresssant, lokaljournalistik.

Men vad en tidning väljer att ta upp – eller inte behandla – på sin kultursida, är naturligtvis beroende på vilken grundsyn man har. LT har tidigare efter bästa förmåga sökt skapa en aktiv kulturbevakning, känna av och understödja de skapande krafterna i kommunen, underhålla en levande, entusiasmerande debatt kring aktuella kulturfrågor och sökt träda fram och kritisera när så har krävts samt givetvis - att föra fram det nya, stödja de unga konstutövarna.

För LT:s kulturjournalist finns många intressanta uppslag att följa upp. Låt mig i all anspråkslöshet nämna några:

• Vad händer nu ute hos antroposoferna i Järna? I det vackra, unika Kulturhuset? Vem följer upp arvet efter den geniale arkitekten Erik Asmussen? Hur går det med de nyskapande dansgrupperna i eurytmi som betytt mycket för den fria danskonsten?

• Musikteatergruppen Oktober kom som ett ungt, friskt och uppkäftigt inslag i Södertäljes kulturliv. Nu som medelålders – vad händer i gruppen? Hur tänker man inför framtiden?

• Folkets hus-scenen Estrad med all sin professionella utrustning beundrades av Erland Josephson som lät Dramaten ofta gästspela där. Kom för genrep gjorde också Birgit Cullberg med sin världsberömda balett – liksom dansgrupper från skilda världsdelar. Hur ser scenens ledning på Estrads framtid? Hur kan scenen användas för att ytterligare berika kulturlivet i Södertälje?

• Hur ser Södertäljes storindustrier på sina möjligheter att sponsra stadens kulturliv? Tidigare hade både Scania och Astra stora och väl skötta konstföreningar vars inköp betydde mycket för Södertäljes konstnärer vid deras utställningar. Ibland bjöds stadens konstnärer även in för interna utställningar hos företagen. Finns liknande verksamhet i dag?

• Den anrika Saltskog gård är i dag ett unikt ateljéhus för några av Södertäljes konstnärer. Huset har i sig en spännande historia väl värd att berätta. Och hur många känner till dess kägelbana? Och vilka konstnärer arbetar där i dag? Och hur klarar de sin vardag i ett hårdnande kulturklimat?

• Inför årets val – hur ser de politiska partierna i Södertälje på kulturens roll? Vad skulle de kunna tänka sig att prioritera inför framtiden?

• Och vilka sitter i dag i kulturnämnden – och vilka åsikter har de om kulturen i Södertälje?

• Hur fungerar i dag studieförbundens arbete i Södertälje? En titt i deras vårkataloger kan ge mer än ett uppslag till intervjuer och reportage. Inte för inte är ju Sverige ett land vars människor ”går på kurs”.

• Kyrkorna har i allt större utsträckning blivit till en plats där musiken får ge en möjlighet till en stund av stillhet, skönhet och eftertanke. Hur är läget

i Södertälje?

• Södertälje har under åren haft flera skickliga danspedagoger vars elever gått vidare – både till Operans balett-elevskola och till fria dansgrupper. Hur är danskonstens ställning i Södertälje i dag? Finns kunniga danspedagoger? Dansreportage kan ge en vacker bildsida.

• LT har under många år delat ut sitt Kulturpris. Vad blev det sedan av mottagarna? Vad gör de i dag, vilka insatser har de fortsatt att göra? Kan bli en intressant uppföljning – Pia Forsgren till exempel är ju nu en mycket uppmärksammad ledare för Judiska Teatern på Djurgården.

Ja, det var några få uppslag bland de många möjliga. Jag hoppas att LT:s ledning vidgar sitt kulturbegrepp – till glädje i första hand för Södertäljeborna, men även för tidningen och dess ställning bland Södertäljes kulturaktiva!

En möjlighet att kunna nå det målet vore ju att LT skapade en samråds/referensgrupp med deltagare från skilda fält inom Södertäljes kulturliv. En grupp som regelbundet möttes, till exempel en gång per månad Då kunde LT lättare fånga upp önskemål, nyheter, uppslag som sedan kunde ge utslag på LT:s kultursidor. En god början vore till exempel om LT:s kulturredaktör mötte undertecknarna av kulturdebattens inledande inlägg. Allt för att göra LT:s kultursida ännu allsidigare – och bättre!

kulturjournalist

Christer Duke

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel