Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godner tar över efter Lago

Sent i går kväll blev det klart att Boel Godner efterträder Anders Lago som kommunstyrelsens ordförande. Som andra kommunalråd och vice ordförande valdes Elof Hansjons och slog därmed ut utmanaren Alexander Lindholm.

Det var en rörd och nervös Boel Godner som ställde sig i talarstolen efter att ha blivit vald som ordförande i kommunstyrelsen i går kväll.

– Jag står nästan och gråter. Jag är jätteglad, och lite rädd, sa Boel Godner i sitt tacktal.

– Tänk att vara enhälligt vald av en 200 personer stor medlemsförsamling, jag är jättelycklig, säger hon senare till LT.

Och enhälligt vald blev hon verkligen. Ett rungande ”ja!” ekade genom salen när mötets ordförande frågade om Boel Godner skulle utnämnas som efterträdare till Anders Lago.

Kvällens riktiga match stod i stället mellan Elof Hansjons och Alexander Lindholm. Den andra kommunalrådsplatsen stod på spel, och medan valet av Godner tog minuter tog nästa val timmar. Plötsligt skulle alla tala. Hela 22 inlägg fick medlemmarna lyssna till innan det var dags att ta beslut.

Acklamation, muntlig omröstning, räckte inte till utan en sluten omröstning krävdes innan Elof Hansjons kunde väljas som efterträdare till Susanne Bergström.

Det som lyftes fram som starka skäl för att utnämna Boel Godner till kommunstyrelsens ordförande var hennes långa och breda politiska erfarenhet. Hon har arbetat politiskt både inom kommunen, landstinget och på riksnivå. Just nu jobbar hon med sociala medier på Socialdemokraternas partikansli.

Båda de nya kommunalråden blev gratulerade av Anders Lago när han önskade dem lycka till. Men i sitt inlägg om vem som skulle väljas som andra kommunalråd vittnade han om vilken tuff arbetsuppgift Godner har framför sig.

– Vi har gjort ett utmärkt val när vi har valt Boel till kommunstyrelsens ordförande. Men jag ska passa på att säga till dig att du kommer säkert, precis som jag, märka att det är tufft att leda på det sättet, sa han.

Läs mer i torsdagens pappers-LT.

Boel Godner

Född: 1966.

Bor: Villa i Hagaberg.

Familj: Gift, tre döttrar och en bonusdotter.

Arbetar med: Webb och ­sociala medier på socialdemokratiska partistyrelsens kansli.

Politiska uppdrag i urval: • Har varit ordförande i miljönämnden i Södertälje.

• Ordförande i omsorgsnämnden i Södertälje sedan 2011.

• Ledamot i kommunfull­mäktige sedan 2002.

Elof Hansjons

Född: 1981.

Bor: Kedjehus i Östertälje.

Familj: Sambon Anna samt barnen Nils, 2 år, och Emilia, 3 månader.

Arbetar med: Projektledare och skribent på Prime sedan drygt ett halvår.

Politiska uppdrag i urval: • Ledamot i kommunfull­mäktige sedan 2002.

• Har suttit i kommunstyr­elsen mellan 2001 och

2006.

Tidigare på posten

De har varit ordförande i kommunstyrelsen de senaste 40 åren:

1998-2011 Anders Lago (S)

1992-1998 Conny Andersson (S)

1989-1991 Rolf Eriksson (M)

1971-1988 Hans Mattsson (S)