Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godner: "Positivt med växande mediautbud"

År 2015 var året då Södertäljes mediautbud växte med en lokal-tv och lokalradio. – Bara positivt, menar Boel Godner, som ligger i toppen av citerade lokalpolitiker i svensk, tryckt, media.

Några timmar i veckan räknar Södertälje kommunstyrelseordförande att hon lägger på media. Och hon gör det gärna:

– Jag får ofta höra avundsjuka kommentarer från kollegor från andra kommuner när jag går ut från möten för att svara på journalisters frågor. Jag beklagar mig verkligen inte, tvärtom.

På frågan om hur hon märkt av att fler media finns i stan svarar hon:

– Jag har inget ont att säga om det i alla fall. Fler får reda på saker, vilket är bra. Visst, jag får kanske svara på frågor från fler journalister, och ganska ofta blir resultatet likriktat.

Boel Godner menar att det inte påverkat hennes arbete med medier nämnvärt. Målet är att nå ut till så många medier som möjligt, och att hon är mån att säga samma saker till alla.

Efter hon liksom tagit över hennes företrädare Anders Lagos roll som den kommunalpolitiker i Sverige som intervjuas mest i landet när det gäller flyktingpolitik är inte bara Södertäljes redaktioner, utan riksmedia, och även internationell media vanligt förekommande för henne.

Något som verkligen märkts. Få lokalpolitiker lär vara så bekväma i intervjusituationer som just Boel Godner är för närvarande.

På frågan om Södertälje synts mer i media under senaste året svarar Boel:

– När det gäller kommunalpolitik har LT varit väldigt bra de senaste åren då man börjat bevaka kommunalpolitiken ordentligt, men med SVT på plats har det mediautbudet blivit bredare. Åtminstone från tv:s del, anledningen till att de startade en station i Södertälje var att få en mer nyanserad bild av staden, inte bara dyka upp när det handlade om problem.

Anser du att fler aktörer gett en bredare bild, eller är nyheterna ändå ganska likriktade?– Det är nog ganska likriktat ändå. För visst citerar ni journalister gärna varandra, tar varandras nyheter? Men visst nätet, papperstidningar och tv gör ju saker på olika sätt. Men jag har inte analyserat detta.

– Men vi är alltid på tå och beredda på att bli granskade.

Boel Godner påpekar att hon ligger åtta bland de lokalpolitiker som citerats mest i svensk pappersmedia, och tycker det är hedrande.

Men hon konstaterar att hon förmodligen skulle hamna klart högre om man räknade med internationell press och tv också.

LT, SP, SVT och radion

Först kom Länstidningen, som i olika namn och skepnader bevakat Södertälje sedan 1861. Sexdagars papperstidning, och dagliga nyheter på webben.

Södertäljeposten är totaldistruberad endagarstidning som bevakat stan länge. Kommer ut till alla en gång i veckan.

SVT Södertälje med en redaktion på sex personer kom till stan 2015. Sänder dagliga nyhetssändningar.

Sveriges Radio P4 har haft en person stationerad i stan under hela 2015.