Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godner: Miljarder satsas på fel flyktingar

 
Val 2014
Visa alla artiklar

2,7 miljarder extra avsätts för att kunna hantera den stora mängden asylsökande – men det är inga pengar som Södertälje kan räkna med, enligt Boel Godner.
(Uppdaterad 09.51)

Eftersom fler personer än väntat kommer söka sig till Sverige avsätter Regeringen mer pengar till hantering av asylärenden. Regeringen skjuter över 2,6 miljarder kronor som ska stärka Migrationsverket och Sveriges kommuner och landsting.

Dessutom blir det mer pengar till ”integrationsåtgärder” på 100 miljoner – tio miljoner kronor till Migrationsverket och 90 miljoner extra till kommunerna vid flyktingmottagande.

Allt detta framgår av Regeringens vårändringsbudget som presenterades tillsammans med vårbudgeten på onsdagsmorgonen.

För att kunna hantera den ökade mängden asylsökningar får Migrationsverket 371 miljoner kronor extra. Och för bostadskostnader och andra ersättningar får Sveriges kommuner och landsting ett ökat anslag på 2,3 miljarder. I den tidigare budgeten var anslaget 4,9 miljarder, detta höjs alltså nu till totalt drygt 7,2 miljarder kronor.

”Kostnaderna för stöd, ersättningar och boende kommer att öka och ytterligare medel behöver tillföras” står det under punkten i Regeringens vårändringsbudget.

Förändringen finansieras delvis genom att minska det internationella biståndet med omkring 960 miljoner kronor.

Men regeringen skjuter alltså också till 90 miljoner kronor som ska gå som ersättning till kommuner vid flyktingmottagande. 20 miljoner av dessa ska gå till att underlätta bosättning av nyanlända flyktingar med särskilda behov, exempelvis särskilt anpassad bostad eller sjukvård. 20 miljoner går till att få kommunerna att få fram fler bostäder till flyktingar och resterande 50 miljoner till kommunernas SFI-utbildningar (svenska för invandrare).

Men de här satsningarna är för klena, enligt kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S). Satsningarna är mest på Migrationsverkets flyktingboenden och hon hade velat se större satsningar på de så kallade Ebo-flyktingarna, som själva väljer vad de vill bo.

–Det är en viss förstärkning men det är inte så mycket. Det är säkert delar av det (de 90 miljonerna) som kommer komma till oss i Södertälje men det är småskvättar, säger Boel Godner.

Innan budgeten hade Boel Godner varit tydlig med att man dels ville få hjälp med att sprida ut flyktingmottagandet i landet, dels få hjälp med kontrollen av trångboddheten av de nyanlända. Något som inte fanns med i vårbudgeten från Regeringen.

Boel Godner hade också önskat större satsningar på att få ner arbetslösheten.

–Jag hade önskat mer handlingskraft, som exempelvis satsningar på att utbilda arbetslösa utifrån den arbetskraft som efterfrågas. Det finns jobb men för få med rätt kompetens och vi måste säkra kompetensförsörjningen i Sverige, säger Boel Godner.