Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godner: Inga indikationer om radikalisering

Kommunen har inte fått några indikationer om radikalisering i Södertälje. Men efter veckans terrorgripande utesluter inte Boel Godner förstärkningar av det förebyggande arbetet.

När det blev känt att den 25 åring som igår greps på Arlanda misstänkt för terrorbrott har södertäljeanknytning blev kommunen överraskad. Och när LT pratar med Boel Godner vet hon inte så mycket om vad som hänt.

–Jag vet inte om han bodde här eller bara var folkbokförd här. Jag vet inte vad det är för en person, säger hon och berättar att hon försökt få information under dagen.

Kommunen har, som LT tidigare skrivit,  inte någon särskil person som ansvarar för arbetet med att förebygga det som regeringen kallar "radikalisering och rekrytering till våldsbejakande grupper".

–Vi har inte specifikt det, men vi har ett väldigt bra samarbete med polisen och räddningstjänsten i vårt chefssamråd där vi tar upp de här frågorna. Där har vi fått höra att det inte är ett problem med jihadism eller att man vill åka och strida för IS i Syrien i Södertälje, säger hon, men poängterar att hon inte vet om det är det det handlar om i det här fallet.

Hon vill också framhålla det arbete bland unga som kommunen gör sedan innan.

–Vi har också av andra skäl ett mycket mer omfattande arbete än många andra kommuner har med att identifiera unga som riskerar att hamna i kriminalitet. Där samarbetar vi mellan kommunen och socialtjänsten bland annat. Och det här är ju en form av kriminalitet. Det arbetet har vi diskuterat att förstärka redan, säger hon.

Om det nu behövs en samordnare eller inte tycker hon är för tidigt att säga.

–Vi vet ju inte om det finns en sån rörelse i Södertälje ännu, men om det upptäcks så kommer vi naturligtvis ta det på fullaste allvar. Om vi ska förstärka det arbete vi har eller om vi ska tillsätta en specifik person får vi se.