Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godkännande kan leda till dyrare antroposofmedicin

Regeringens avsikt är bra, men krångliga regler kan leda till att antroposofiska läkemedel blir för dyra, menar Ursula Flatters vid Vidarkliniken. 

Regeringens inställning till antroposofiska läkemendel är på väg att svänga.

– Vi har för avsikt att följa EU:s lagstiftning och ta fram ett sätt att inkludera även antroposofiska läkemedel i vår svenska lagstiftning, säger Sjukvårdsminister Gabriel Wikströms (S) pressekreterare Helena Paues följande, enligt SvD.

För ett år sedan kom det största genombrottet, då Läkemedelsverket godkände de kontroversiella mistelpreparan Iscador och Helixor, växtbaserade läkemedel för symptomlindring vid cancer, som komplement till vanliga läkemedel.

Regeringen uppdrog samtidigt åt Läkemedelsverket att utreda förutsättningarna att införliva de antroposofiska medlen i läkemedelslagstiftningen, enligt ett EU-direktiv från 2001.

EU-domstolen beslöt i en dom 2007 att dessa medel inte fick säljas utan att de godkänts i de nationella läkemedelslagarna, vilket komplicerade ärendet i Sverige.

Regeringen hamnade i ett dilemma. Man kunde inte fortsätta ge undantagstillstånd, olagligt enligt EU:s regelverk. Antingen måste medlen in i lagstiftningen eller så var man tvungen att stoppa Vidarklinikens verksamhet.

Nu är Läkemedelsverkets utredning klar och överlämnad till regeringen. Men den lanserar enligt Ursula Flatters, utvecklingschef på Vidarkliniken, alltför komplicerade modeller för hur de antroposofiska medlen kan föras in i läkemedelslagen.

– Jag är jätteglad över att vi tycks närma oss slutet på 30 års kamp för våra mediciner. Men ännu återstår mycket. Det finns en positiv avsikt. Men utan en bra implementering stannar det vid en teoretisk registrering där medicinerna i praktiken blir så dyra att vi ändå står kvar på noll, säger Ursula Flatters.

Medicinerna har länge varit kontroversiella. Martin Ingvar, hjärnprofessorn på Karolinska institutet som även är professor i integrativ medicin som detta handlar om, säger till LT:

– Jag beklagar att miljöpartiet vars syn på rationell vetenskap lämnar mycket i övrigt att önska, är på väg att driva igenom detta långt under radarn. Det är viktigt att statsmakten agerar enligt rationell vetenskap, då borde dessa preparat inte godkännas eller införlivas i lagstiftningen. Det gagnar inte patienterna, säger David Ingvar.

– Det här handlar inte om att preparaten ska ha en vetenskapligt bevisad verkar (vilket de i och för sig har). Det här rör en registrering där kravet är att medicinerna ska vara ofarligt vilket de är. Det är ovärdigt, löjligt och ovetenskapligt av skeptikerna att argumentera som de gör, menar Ursula Flatters.