Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God och säker mat på alla sjukhus

Svar till Görel Bergkvist, LT 20 januari. Maten är en viktig del av vården och tillfrisknandet. Därför är maten också central på våra sjukhus.

Högre krav inte minst på patienternas säkerhet och näringsinnehållet har gjort att upplägget kring sjukhusmaten har förändrats, för att ge rätt energi och näring, och för att minimera smittspridning.

All mat kommer förberedd i särskilda förpackningar till sjukhusen där de kan tillagas i specialugnar ute på avdelningarna – precis när patienten kan och vill äta.

En nyopererad kanske vill ha sin frukost på eftermiddagen och lunchen sent på kvällen.

Valfrihet och flexibilitet ska prägla maten på sjukhusen. Det ska finnas minst fem rätter att välja på och ingen ska behöva äta samma mat flera gånger under en normal sjukhusvistelse som i dag oftast inte är mer en några dagar.

Naturligtvis ska maten vara god och kompletteras med sallad, bröd, lingonsylt, kryddor eller vad som kan behövas.

Den nya sjukhusmaten utvärderas noggrant, en andra omfattande patientenkät ska genomföras, personalens synpunkter tas tillvara och en central kostansvarig person har ett samordnande ansvar med ett kostråd av experter på allt från smittorisker över näringsinnehåll till hur maten ska smaka och presenteras för att bli en bra upplevelse.

Måltiderna ska vara en höjdpunkt på sjukhusvistelsen och maten ska vara både god och säker.

Maten ska göra dig friskare – inte att du riskerar att bli sjuk.

Finanslandstingsråd

Maria Wallhager (FP)

Landstingsråd

Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel