Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte klimatet när normalvädret kommer

Vi i Sverige upplever nu extremväder. SMHI har gått ut med klass 2-varning för mycket höga temperaturer i bland annat Stockholm och Sörmland. Skåne har inte haft ordentligt regn på 78 dagar, enligt en artikel publicerad den 12 juli. Dessutom pågår det skogsbränder på flera platser i landet.

Vädret är skrämmande och allvarligt. Men det går ändå inte att säga att detta beror på klimatförändringarna. “Det är alldeles för tidigt för att säga. Varje enskild händelse måste studeras separat för att kunna säga något om hur just den har uppstått”, säger klimatprofessorn Markku Rummukainen till TT angående de senaste månadernas väderfenomen . Extremväder då och då är naturligt. Men en kraftig ökning av extremväder är däremot inte naturligt.  Som Rummukainen också säger till TT innebär klimatförändringarna generellt fler extrema väderhändelser. Antalet väderrelaterade katastrofer har ökar med 46 procent sedan år 2000, enligt en rapport publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Många extrema väderhändelser har blivit tio gånger mer sannolika på grund av mänskligt orsakade klimatförändringar, enligt World Meteorological Organisation.

Förr eller senare lär det dock komma mer normalt och kanske till och med ovanligt svalt väder. Men klimatförändringarna tickar på obönhörligt oberoende av vilket väder vi i Sverige har en specifik månad.

Det viktiga och skrämmande är att antalet väderrelaterade katastrofer ökar kraftigt och att det hänger ihop med klimatförändringarna. Om just den hetta och torka som vi i Sverige upplever nu beror på klimatförändringarna eller inte är däremot inte det mest väsentliga. Vädret i Sverige kommer att bli varmare och somrarna kommer att bli torrare. Oavsett vad den pågående sommarvädret beror på så kan det ses som ett exempel på något som vi kommer att behöva bli allt vanare vid framöver. Det är rimligt och förståeligt att det blir extra mycket diskussion om klimatförändringarna just nu. Förr eller senare lär det dock komma mer normalt och kanske till och med ovanligt svalt väder, även om det inte känns så nu. Men klimatförändringarna tickar på obönhörligt oberoende av vilket väder vi i Sverige har en specifik månad. Vår planet har nu haft 400 månader i rad där medeltemperaturen varit högre än den genomsnittliga temperaturen under 1900-talet. Frågan om hur vi ska minska utsläppen och anpassa oss till ett varmare klimat kommer därför vara lika viktig när denna värmebölja förr eller senare tar slut 

Enligt Statiska centralbyråns sätt att räkna ökade Sveriges utsläpp av växthusgaser med 0,4 procent år 2017. Enligt Naturvårdsverkets sätt att räkna minskade utsläppen däremot med 1,4 procent förra året. Detta är inte tillräckligt bra, oavsett hur man räknar. Det kommer att krävas en minskningstakt på 5–8 procent årligen för att uppnå Sveriges klimatmål om att ha nettonollutsläpp år 2045, enligt Naturvårdsverket. Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna står bakom det ambitiösa målet. Partierna bör därför pressas på vilka åtgärder de vill genomföra för att nå klimatmålet, och inte minst bör de pressas om vilket forskningsstöd de har för att deras åtgärder leder till att målet nås. Även om det blir svalkande regn i valrörelsen.