Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glasmästeri med historier

Vi tror oss ha listat ut att den gamla byggnaden från sent 1790-tal var ett kärt fotoobjekt. Bilden är sannolikt från slutet av 1950-talet och färgerna har börjat förvanskas.

Det är ett rätt kraftigt gulstick i hela bilden som förtar den gröngrå färgen på huset. Bladen är gula och skulle snart falla.

Till det större huset utmed Mälargatan fanns ett litet gårdshus som vi kan se en mindre del av i bildens vänstra del. I den undre våningen fanns en bostad medan övervåningen inrymde ett glasmästeri som vi skrivit om i andra sammanhang.

På den övre, vita skylten stod med rätt klena bokstäver Johannessons glasmästeri. Ingången var på huset kortsida, inne på gården. Väl inne i den ganska trånga förstugan fick man gå uppför en smal och brant trappa.

Det var inte alltid lätt att ta sig uppför denna trappa, i varje fall om man hade något större föremål att bära som en trasig fönsterruta i en båge.

Men väl uppe i verkstaden fanns ett gemyt där den gamle glasmästaren Johannesson berättade om gamla Södertälje och visade bilder. Visserligen tog ärendet längre tid men vad gjorde det. Det fanns även kunder som var lindrigt intresserade och de fick företräde berättas det.

Vart alla dessa gamla foton tog vägen när glasmästeriet upphörde är oklart. Minnet av dem och atmosfären i Johannesson glasmästeri finns dock kvar bland något äldre Södertäljebor.