Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädje över Tysklands erkännande

Den tyska regeringens plötsliga vändning att använda termen folkmord för händelserna i Turkiet för 100 år sedan gladde armenier, assyrier/syrianer och riksdagsmän i Södertälje i tisdags.

Annons

På torsdag är minnesdagen för Seyfo, Svärdets år. Och då lär den tyska regeringen erkänna det resolutionsförslag som redan finns – att alltså erkänna händelserna i Turkiet 1915 som ett folkmord på armenier, assyrier/syrianer, kaldéer, yazidier och pontiska greker.

Även om den tyska regeringen hittills enbart pratat om erkännande av folkmord på armenier, om än oväntat då Tyskland har en märklig sits med starka band med Turkiet.

Lamia Milkon, kommunfullmäktigeledamot (KD) och ledamot av Armeniska föreningen i Södertälje:

– Det är värt miljoner för oss att få höra att fler stater och regeringar erkänner folkmordet. För er andra kanske det är lite roligt och en notis, men för oss som kämpat för det här erkännandet i hundra år är det en jättestor sak.

– Att just Tysklands regering erkänner folkmordet har betydelse. Nu är målet att alla stater ska erkänna, även Sveriges regering, sa en glad Lamia Milkon.

Assyriskas riksförbundets Afram Yakoub hade kontakt med sin tyska kollega under tisdagen och fick det bekräftat att den tyska regeringen är på väg att anta resolutionen.

– Det är ett väldigt viktigt budskap som kommer från den tyska regeringen. Tyskland var ju som allierad med på plats 1915, många tyska officerare bevittnade folkmordet, så att just Tyskland erkänner är viktigt.

På frågan om uppmärksammandet av 100 årsminnet spelat roll, svarar Yakoub:

– Det är uppenbart så. Acceptansen och medvetandet har ökat rejält. För några år sedan var det många icke-turkar som förnekade folkmordet, nu har det vänt.

Men Afram Yakoub, och många andra, väntar på att den svenska regeringen också ska erkänna folkmordet.

– Den svenska riksdagen har ju erkänt det som ett folkmord, men det kändes som ett motvilligt erkännande, mest symboliskt. Det är trots allt regeringen som sköter utrikespolitiken i Sverige och det skulle kännas som om det kom mer från hjärtat om regeringen erkände folkmordet.

– Tyvärr misstänker jag att utrikesministern förhalar det hela, att man har för stor respekt för Turkiets hot om handelsbojkott.

Riksdagsmannen Yilmaz Kerimo (S) välkomnade såklart att Tyskland ser ut att erkänna folkmordet.

– Det är bara positivt. Och visst trycker jag på för att få vår regering att göra samma sak. Jag har pratat med Löfvén och en av de första saker Margot Wallström gjorde när hon blev minsietr var att besöka Södertälje.

– Man måste förstå att det är en process som kan ta tid. Men till skillnad mot förra utrikesministern (Carl Bildt) så förnekar inte Margot Wallström folkmordet.