Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädje och sorg när Sabah fick beskedet om gisslan

Flera kvinnor och barn släpptes i går av IS i Syrien efter nästan ett år som gisslan. – Man blir glad växlat med ont i magen för dem som är kvar, säger Sabah Elia, släkt till nio av de släppta.

Annons

I staden Tal Tamer i norra Syrien släpptes i går morse 16 assyrier/syrianer som hållits fångna av IS sedan februari 2015. Det menar Assyrian human rights network som har personer på plats. Fem män, tre kvinnor och åtta barn kördes till Tal Tamer vid niotiden på torsdagsmorgonen och blev omhändertagna av den lokala kyrkan.

– Det är glädjande, särskilt att de släppt barn. Det här ökar hoppet för att även resterande ska friges och att assyrier ska kunna stanna kvar i området, säger Afram Yakoub, ordförande för Assyriska riksförbundet med säte i Södertälje.

Även om förbundet har bra kontakter i området säger han att det är svårt att veta hur de som fortsatt sitter kidnappade har det.

– Vi har väldigt lite information. Vi vet att de får mat men de som tidigare flytt har berättat att de kidnappade i princip stängs in i ett rum med mycket dåliga hygieniska förhållanden, säger Afram Yakoub.

Det var måndagen den 23 februari förra året som jihadistmilisen Islamiska staten, IS, gick till attack mot flera byar i nordöstra Syrien i området vid floden Khabur. Över 200 kvinnor, barn och äldre män i byarna fördes bort av IS. Många med släktingar i Södertälje.

I februari träffade LT Sabah Elia och hennes syster Samira Elia i Geneta. Deras farbröder med fruar, barn och barnbarn togs av IS i Tal Shamiram, en liten by med ett hundratal invånare. I går släpptes nio av dem i Tal Tamer.

– Jag såg det på Facebook i morse (läs igår morse) och ringde direkt till min farbror i Libanon som bekräftade, berättar Sabah.

Fem av de som släpptes var barn. En av dem var hennes systers son vars fru och två barn släpptes i augusti. Ett par släpptes också under julhelgen berättar Sabah som säger sig vara glad, även om rösten stockar sig.

– Man blir glad växlat med ont i magen när jag tänker på dem som är kvar, säger hon.

I oktober publicerades en video där IS avrättar tre män från byn och hotar flera.

– En av dem var min kusin som är född 88. Jag är väldigt orolig. Han är inte släppt, berättar Sabah.

Än så länge har 164 personer frigetts sedan lokala kyrkoledare började förhandla om gisslan med IS i mars 2015 enligt Assyrian human rights network. Det betyder att omkring 66 personer fortfarande finns kvar hos IS.

Hur Sabahs numera fria släktingar mår vet hon ännu inte och inte heller var de ska ta vägen. Nu befinner de sig i Tal Tamer i Syrien.

– Deras hus finns inte kvar, de har ingenstans att bo. Jag hoppas att de kan ta sig till Libanon, till vår familj där.

Läs även: IS kidnappade Sabahs släktingar - nu har tre personer släppts

De fruktar för kidnappade släktingars liv

Kvinnor och barn kidnappade av IS