Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjande om trygghet, men mycket återstår

För mig som inte är uppvuxen i Södertälje har ­orten ofta associerats med problem.

Det har varit kriminalitet, företagsnedläggningar och en hög ungdomsarbetslöshet. När man såg Södertälje på nyheterna handlade det om stenkastning, skottlossning och skadegörelse. Intrycket var att det i Södertälje höll på att växa upp en parallell stat i staten som leddes av pengatvättande hårfrisörer vilka kommenderade horder av ungdomar att kasta sten på polisen.

De områden som mest figurerade på nyheterna var Ronna och Hovsjö och därför var gårdagens nyhet i LT om att invånarna där nu upplever sig som tryggare glädjande. För upplever man inte sitt eget hemområde som tryggt är det svårt att uppleva trygghet någon annanstans. När vuxna människor inte känner sig trygga skapar det dessutom en ond cirkel, för då blir inte heller deras barn trygga och kan lockas till den kriminella världen, där de tror sig uppleva både trygghet och gemenskap.

Ett första steg i att bekämpa kriminalitet är att göra det oattraktivt att bli kriminell, vilket en trygg människa anser att det är. Det är viktigt att göra bostadsområden oattraktiva för kriminella och det handlar inte bara om antalet poliser. På polishögskolan undervisar man i dag om den så kallade ”broken window” teorin som går ut på att förebygga brott genom att bygga bort dem.

Om exempelvis ett fönster är trasigt kan andra inspireras till att slå sönder ett annat. Men om fönstret är helt finns det ingen motivation till mer skadegörelse. Fastighetsägarna har således ett stort ansvar och det har man visat i Ronna och Hovsjö. Patrik Derk som är vd för Telge Hovsjö sammanfattade problematiken när han sa att: ”I samhället hänger allt ihop”.

Är området attraktivt och det är lätt att få tag på polisen, upplever invånarna sig som trygga och det blir lättare att arbeta brottsförebyggande. Det är bra att Alliansregeringen har introducerat 300 nya poliser och att det öppnats 27 nya poliskontor i Stockholms län, däribland i Södertälje, men det återstår mycket att göra. Ett steg är att ta tillvara den kompetens som nätverket Kris (Kriminellas revansch i samhället) besitter. När de kontaktades för den här texten applåderade de insatserna som gjorts för att öka tryggheten i Ronna och Hövsjö.

Där finns det i dag samverkan mellan samhällets olika instanser, upplysta gator, och en synlig poliskår som gör tidiga insatser. Men som en av Kris eldsjälar uttryckte det: ”för mig hjälpte det ju inte hur mycket poliser det fanns, jag var ju problemet”. Det är också konstigt att de än så länge inte har bjudits in för att föreläsa vid polishögskolan. Så det återstår en del att göra, men vi har i alla fall kommit en bit på vägen för att bekämpa kriminaliteten.

David Lindén