Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glada miner trots skitgöra

På fredagen besökte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht två gårdar utanför Södertälje. En av dem var prisbelönta Nackunga gård.

Annons

För tre år sedan kunde LT rapportera om lantbrukaren Jan-Christer ”Tummen” Carlsson och hans arbete för ett hållbart jordbruk. Ett arbete som varit så framgångsrikt att han då tilldelades WWF:s miljöpris som 2013 års bästa svenska Östersjöbonde.

Priset fick han då han och hans grannar arbetat med skyddszoner vid vattendragen och gården men även för att ha byggt en återvinningsanläggning för mänsklig avföring, omskriven i LT som bajsreaktor.  

Den senare  som tar hand om toalettavfall från omkring 500 enskilda avlopp stod i centrum för fredagens ministerbesök.

Även om arbetet med återvinningsanläggningen är ett pilotprojekt och en utvärdering väntas så var landsbygdsministern imponerad av arbetet.

–Det är lite annorlunda grejer man gör i de här bygderna. Det är lite framåt här, säger Sven-Erik Bucht.

Den återvunna gödseln får dock inte användas för vall som ska gå till Jan-Christer Carlssons mjölkkor. Han menar att det är Arla som oroar sig för att konsumenterna ska motsätta sig att människobajs hamnar på åkrarna.

– Men det här är renare än koskit. Det gäller att få konsumenterna att förstå att det här är miljövänligt, säger Jan-Christer Carlsson.