Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Givandets glädje hotas av girighet

Att skänka till världens mest utsatta och fattiga verkar attrahera både den mest godhjärtade medkänsla och de mest giriga drifterna hos oss människor.

Vi kan ta del av Miljonlotteriets vd som med bedjande ögon i TV talar om klimat och världskatastrofer. Vad han inte sa var att innan det betalas ut något ska vd själv, enligt uppgift, ha ersättningar på över 5 miljoner kronor. Sannolikt så ska underchefer och medarbetare ha nästan lika mycket.

Ett underligt lotteri där några alltid ska bli miljonärer oavsett vilka siffror som kommer upp. En av Röda Korsets högsta chefer, med ett enligt media ”tvivelaktigt” förflutet, visar sig nu ha förskingrat mycket stora belopp. För att informera och förmå svenska folket att skänka till fattiga och katastrofer så har han, förutom 65 000 kronor i månadslön, glatt

försett sig med pengar att betala en liten lya på 260 kvadratmeter i Stockholms innerstad och en lyxbil av typ Jaguar att åka till och från arbetet. Omfattningen av förskingringen är i dagsläget okänd.

”God El” är ett företagsnamn som utlovar goda gärningar åt dem som lider i världen om man blott har deras el i vägguttaget – att elen sedan kan produceras av kol talas det mindre om. Det måste underförstått då även finnas någon slags ”ond el” som vi andra förtappade själar använder?

Utan skrupler. Det verkar som om samhällets mest giriga och skrupelfria har en tendens att söka sig till ideella organisationer och goda människor. Varför?

Sannolikt därför att vanliga människor som med stor empati skänker till andra och alla de många som jobbar helt ideellt sannolikt även tillhör de mest godtrogna. De som tror gott om andra, vilket i grund och botten är väldigt avundsvärt för oss skeptiker.

Själv tillhör jag den ganska vanliga typ som oregelbundet och med halvdåligt samvete skänker små bidrag till Läkare utan gränser, Unicef eller kooperativa projekt i u-länder och köper fossilfri el hos vårt eget Telge energi. Men jag gör det inte okritiskt. Det är därför viktigt att de organisationer som påstår sig vara mer goda eller besitta en högre moral än andra verkligen gör egna revisioner och dubbelkontroller mer noggrant än någon annan och att de löner och ersättningar som betalas ut har rimliga proportioner. 90-nummer på girot är bra, men tyvärr ingen garanti.

En helt annan historia på samma tema är den uppmärksammade och prisade läns-

polischefen som på dagen gör allt som är politiskt korrekt och predikar jämställdhet för naiva politiker, som applåderar men på natten verkar ha ägnat sig år grova sexbrott för egen tillfredsställelse. Allt är inte som det synes vara. Att lita på andra är ofta nödvändigt, men en verkligt bra politiker eller beslutsfattare måste tyvärr besitta egenskapen att nästan aldrig lita på det som utlovas utan i stället ha modet att ställa de jobbiga och ibland impopulära frågorna.

Få saker gör mig så rasande som giriga personer som utan skrupler utnyttjar Södertäljebors godhet, ideal och vilja att skänka av sitt överflöd vare sig det sker på ett moraliskt plan eller som ren förskingring.

Dessa giriga som medvetet och överlagt gör detta bör straffas hårt och dömas till

hårdare fängelsestraff än annan ekonomisk brottslighet.

Staffan Norberg (V) Kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel