Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ghoddos succédebut – målskytt på Nya Söderstadion

Nykomlingen Östersund imponerande borta mot Hammarby. Och målskytten Saman Ghoddos är säker på att klubben kommer att fortsätta göra bra prestationer i allsvenskan. "Får vi till vårt spel så går det fort och ser roligt och fint ut", sade han efter 1-1-matchen.

Fem säsonger. Det var allt Östersund behövde för att lämna division 2 och ta klivet in i allsvenskan.

En resa som är häpnadsväckande och imponerade i sig.

Men det skapade även frågor som hur är det möjligt och vad är hemligheten?

Borta mot Hammarby, inför 31 756 åskådare (publikrekord) på Tele2 Arena, svarade Östersund på frågorna. Med mod, tro och korta, nätta passningar hittade gästerna ständigt lediga spelare och tomma ytor. Spel som i perioder ledde till att nykomlingen spelade ut Hammarby.

– Det är vår spelfilosofi och vi tränar på det varje dag. Det är ett sätt som klubben har spelat ett tag och det är skönt att få vara en del av det, sade Saman Ghoddos som hämtades från Syrianska inför säsongen.

– Folk säger att det finns risker men det är risker vi tar.

Den mest dominanta sekvensen resulterade även i ett historiskt mål.

Fouad Bachirou, Saman Ghoddos och Alex Dyer lekte kvadraten på högerkanten, och när spelarna bestämde sig för att attackera gick det undan. Ghoddos lade bollen på djupet, Dyer knackade tillbaka den och Ghoddos behövde bara sätta dit bredsidan för att avsluta ett alldeles lysande anfall.

Målet, som innebar 1-1 i 35:e minuten, blev även historiskt då det var klubbens första i allsvenskan.

– Jag minns inte vad som hände innan men jag hittade Alex Dyer och i stället för att avsluta själv passade han tillbaka bollen. Jag var helt fri och behövde bra lägga in bollen. Det var hans mål, sade Ghoddos, som så när blev matchhjälte i andra halvlek, när han snyggt vände ut och in på Hammarbyförsvaret och prickade undersidan av ribban.

Östersunds första allsvenska mål borde dock ha kommit tidigare.

Redan i den sjätte minuten var Ken Sema nära att forcera in Gabriel Somis hårda inspel från vänsterkanten, Ronald Mukiibi oroade Ögmundur Kristinsson med ett vobblande och hårt skott och Ghoddos hade tre bra chanser innan han hittade rätt.

Ändå var det Hammarby, som bland annat saknade sjuke Kennedy Bakircioglu - och där Stefan Batan fick utgå med en befarad skada i slutminuterna - som tog ledningen i 14:e minuten.

Och det var ett "samarbete" mellan de två mittbackarna, där Rickard Magyars nick träffade kryssribban och Lars Sætra petade in bollen i målvakten Jamal Blackmans bortre hörn.

– Det var inte meningen att vi skulle hamna i ett täckande försvarsspel. Det utnyttjade Östersund på ett bra sätt, men jag är nöjd med att vi ändrar matchbilden i andra, då vi fick till bättre anfallsspel och försvarsspel, sade tränaren Nanne Bergstrand

Östersunds tränare Graham Potter:

– Överlag var det en bra fotbollsmatch och vi kan ta med oss mycket från den här, men vi har några dagar innan vi ställs mot AIK... så vi måste kämpa mycket.

Saman Ghoddos var inte den enda före detta Syrianskaspelaren som spelade från start i Östersund. Gabriel Somi startade på vänsterkanten men byttes ut i andra halvlek. Förre Assyriskabacken Sotiris Papagiannopoulos spelade hela matchen i Östersunds mittlås.

Se Saman Ghoddos snygga mål mot Hammarby här.