Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Getinglarmet – saneringar uppe på rekordnivåer: "Hade en all time high"

Saneringar av getingar slog rekord 2016 – i år kan de siffrorna tangeras. Det varnar saneringsjätten Anticimex för.
– När vi nu jämför getingsommaren 2016 med 2018 följer kurvorna samma mönster, säger Thomas Persson Vinnersten biolog på Anticimex.

2016 var ett rekordår för antalet getingsaneringar, uppger skadedjursbekämpningsbolaget Anticmex i ett pressmieddelande. Och i år är siffrorna på en liknande nivå.

Redan i maj utfördes fler saneringar av getingar än rekordåret 2016. Kurvan mattades av, men har nu börjat ta fart igen.

"Vi hade en all-time-high getingsommar för två år sedan då vi slog rekord i antal utförda getingsaneringar. När vi nu jämför getingsommaren 2016 med 2018 följer kurvorna samma mönster, men årets nivåer når inte helt upp till rekordåret ännu", säger Thomas Persson Vinnersten i pressmeddelandet.

Antalet getingar varierar från sommar till sommar, ofta går det i cykler om vartannat år med fler och färre getingar. Så kallade getingsomrar, med mycket getingar, inträffar i år. Det betyder att antalet saneringar kan fortsätta att vara på rekordnivåer.

"Getingar är nyttodjur, men störs du av dem kan det bli en lite besvärligare period nu och några veckor framöver. Det här är en prognos, men eftersom den bygger på färska data och getingen följer ungefär samma mönster varje getingsommar bedömer vi att prognosen är säker", säger Thomas Persson Vinnersten.