Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ger ut dokumentärroman med Södertäljekoppling

Ett kuvert med kärleksbrev skrivna i slutet av 40- och början av 50-talet gav Mats Berggren det material han behövde till sin nya bok ”Generation 55+”, en dokumentärroman där verklighet blandas med fiktion.

Redan när förra boken, ungdomsboken ”Onsdag kväll strax före sju”, kom i början av 2014 hade Mats Berggren uppslag och idéer till en vuxenbok. På fredag kommer resultatet: ”Generation 55+”, en dokumentärroman om tre generationer, tre ungdomar i 20-årsåldern – Mats Berggren själv, hans pappa och en fiktiv dotter – och deras möjligheter att få, eller inte få, jobb och bostad, båda viktiga verktyg för att starta ett liv som vuxen.

Idén till boken kom under ett samtal då Mats fick frågan varför han inte skriver en bok om sin pappa. Fast Mats ansåg att det redan fanns många som på ett ypperligt sätt skrivit om sina fäder. Själv ville han något mer, något annat. Då dök kärleksbreven upp.

– När pappa flyttade från villan i Geneta till ett äldreboende hittade min bror och jag ett stort kuvert med brev från pappa till mamma. Det var en märklig upplevelse att läsa dem, säger Mats Berggren.

Pappan var metallarbetare i Eskilstuna, det var lätt att få arbete, en bostad däremot en omöjlighet. Han sov i bäddsoffan i systerns etta. Parallellt med arbetet studerade han till ingenjör.

När Mats var 23 arbetade han på Scania, på verkstadsgolvet, och fick relativt enkelt en egen lägenhet.

Bokens fiktiva dotter har fyllt 20 men hänvisas till tillfälliga jobb eller anställningar i olika bemanningsföretag. Drömmen om en bostad är nattsvart.

– Genom oss tre vill jag fånga samhällsutvecklingen.

”Generation 55+” är å ena sidan nära och personlig, å andra väldigt allmängiltig. I breven lärde Mats och hans bror känna en okänd tid av pappans liv.

När de föddes arbetade han redan som chef på Scania, men genom de skrivna

orden kunde bröderna läsa om faderns slit, hans kamp för att nå dit.

– Han hade gått från en enormt fattig barndom till ett liv som framgångsrik tjänsteman med välstånd. Och pappa bar med sig den resan genom hela livet. Han fick uppleva den svenska välfärdens uppgång och nergång.

Utdrag ur faderns kärleksbrev är publicerade i boken som till stora delar utspelar sig på Scania i Södertälje samt i Järna. På tisdag anordnas releasefest på Café Magnolia i Stockholm.

Hur kändes det när du fick den nytryckta ”Generation 55+” i din hand?– Det var det närmaste en religiös upplevelse en icke troende person som jag kan komma.

Författare från Södertälje

Namn: Mats Berggren.

Ålder: 58 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Dotter och flickvän.

Intressen: Litteratur, film och politik.

Favoritförfattare: Garcia Marquez och Roberto Bolaño. ”Jag lärde mig spanska för att kunna läsa dem på originalspråket. Och det gör jag oftast.”

Aktuell: På fredag släpps hans nya bok ”Generation 55+”, en dokumentärroman där handlingen bland annat utspelar sig i Södertälje och Järna.

Utgivna böcker: För vuxna: ”Orent ackord”, ”När blodrosen slår ut”, ”Varken

varken eller eller” och ”Den tidlösa komedin Inferno”. För ungdomar: ”Jag ljuger bara på fredagar”, ”Språkresan”, ”Sista berättelsen om oss”, ”En enda kväll”, ”Kalsonger med gröna älgar”, ”Trosor med röda rosor”, ”Behå med vita

spetsar”, ”Blåögd”, ”Sent ute” (tillsammans med Bawer Coskun), ”Det finns inga skridskor i öknen” och ”Onsdag kväll strax före sju”.

Pjäser: ”Hjältar”, ”Mittilivet”, ”Du döljer något, sa abborren till metmasken”, ”Det finns inga skridskor i öknen” och ”Värsta katten”.

Mats Berggren satt i juryn för ”Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne” 2002–2014.

Källa: matsberggren.com