Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Geneta, Ronna och Lina – bland Sveriges farligaste områden

Geneta, Lina och Ronna är så kriminellt att de boende inte vågar gå ut enligt polisens rapport. Men kommunens säkerhetssamordnare tror inte att det gäller alla.

Annons

Polisen har släppt en omdiskuterad rapport, där pekas Geneta, Lina och Ronna ut som särskilt utsatta områden.

– Det är svårt för oss som kommun att bedöma innehållet innan vi diskuterat rapporten med polisen, men min uppfattning är att de finns både otrygga och trygga invånare i områdena säger Michael McCarthy, säkerhetssamordnare på Södertälje kommun.

Men i polisens rapport står det att de boende präglas av otrygghet, hot och brottslighet. Polisen menar att de har svårt fullfölja sina uppdrag, på grund av aggressioner som riktas mot dem, i de särskilt utsatta områdena, som alltså Ronna, Geneta och Lina bedöms vara.

Att Södertälje haft problem med kriminalitet har väl knappast undgått någon, det har rapporterats om att yngre förmågor i yrkeskriminella nätverk har klivit fram, då flera nyckelpersoner i det så kallade Södertäljenätverket avtjänar sina straff.

– Jag är inte helt insatt, men min uppfattning är att det finnas en koppling mellan de stökiga ungdomsgängen och tyngre kriminella nätverk, säger Mc Carthy.

Kommunen har sedan en tid fokus på just Ronna, Lina och Geneta.

– Vi har möten i samråd med polis, brandkår och där socialkontoret, utbildningskontoret och kultur och fritidiskontoret är representerade. Där försöker vi skaffa oss en bild av det aktuella läget i Södertälje, säger Mc Carthy.

Kan det vara så att folk i de här områdena är rädda för att gå ut?

– Det har jag svårt att svara på. Men jag vill att de boende ska veta att vi jobbar för att komma till rätta med problematiken, det är en prioriterad fråga för oss.

Det framgår i rapporten att det offentliga våldet kan ses i skolmiljön och att det har förekommit att skolpersonal har hotats eller misshandlats av elever.

– Genom våra sociala insatsgrupper fångar vi upp kriminella ungdomar. Från vårt perspektiv inom kommunen är det viktigast att jobba förebyggande. Vi lägger mycket resurser på förskola och skola, säger McCarthy.

Under särskilt stökiga perioder så har kommunen satt in extrabevakning med väktare. I rapporten från polisen står det också att läsa att personer från särskilt utsatta områden reser till konfliktområden för att delta i strider. Enligt säkerhetspolisen har de individer som deltagit i strider i Syrien eller Irak, redan dömts för brott innan resan till det krigsdrabbade området.

–Polisen håller på att ta fram en lokal lägesbild gällande personer från Södertälje som reser för att delta i strider, så jag vet faktiskt inte hur det ser ut just nu, säger Mc Carthy.