Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Genant i Björkmossen

Kommunledningen utlovade fler sängplatser i äldreomsorgen. Nu har de själva blivit tagna på sängen

I höstas när kommunalrådskvartetten Boel Godner (S), Elof Hansjons (S), Ewa Lofvar Konradsson (MP) och Staffan Norberg (V) höll hov för pressen stod våra äldre högt upp på agendan. Bland de budgetprioriteringar för 2016 till 2018 som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ville berätta extra mycket om fanns satsningar på äldreomsorgen där den allra första punkten löd: ”Nytt äldreboende byggs i Björkmossen”. Ett boende som enligt budgethandlingar ska stå klart 2017.

Det var en välkommen prioritering. Behovet är stort av fler vård- och omsorgsboenden – ett 30-tal personer står i dag i kö för att få en plats och äldreomsorgsnämnden tvingas lägga ut stora pengar på att köpa externa platser på korttidsboenden när kommunens egna platser inte räcker till.

Med tanke på prognoser över den demografiska utvecklingen – där gruppen 65 år och äldre fortsätter att växa kommer det framtida behovet att bli än större.

Men dessvärre, vilket är ack så vanligt när den rödgröna majoriteten ska bygga stort (tänk Multihallen), så kom tidsplanen snabbt på skam.

Redan i januari, två månader efter budgetpresentationen, informerades äldreomsorgsnämnden av Telge fastigheter, som ansvarar för bygget att ”det har uppstått en fördröjning i tidplanen”. I protokollet står vidare att ”arbetet med Björkmossen beräknas påbörjas under hösten 2018”.

På nämndmötet 1 mars kom ytterligare bud. Telge fastigheter arbetar nu med tre olika förslag över hur Björkmossen kan komma att se ut och ”förslagen som ska tas fram kan överskrida budgeten ytterligare”.

Där står vi. Med knäckt tidplan och krackelerad kostnadskalkyl. Det är genant.

Samtidigt är det en lisa för själen att det finns dem som orkar protestera. PRO-ordföranden Agneta Enbom Holtz talar för Södertäljes pensionärer.

De har med all rätt ledsnat på att äldreomsorgsfrågorna skötts så valhänt.

Det gäller dels att det finns så få vård- och omsorgsplatser i Södertälje, dels att kommunen tvingas lägga skattepengar på att köpa in dyra korttidsplatser.

– Vi vill att alla ska få boende i kommunen. För blir man placerad i en annan kommun så kanske inte nära kan komma och hälsa på, det är långt bort, det är en otrygghet, säger Enbom Holtz.

PRO har därför samlat namn till ett upprop och ska uppvakta kommunstyrelsens ordförande Boel Godner med sina ståndpunkter.

Det är ett utmärkt initiativ. Det behövs en folkopinion som trycker på när kommunen, återigen, låter viktiga, prioriterade satsningar hamna i långbänk.