Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge oss hopp för framtiden

Hur vi uppfattar och beskriver verkligheten, eller väljer att uppfatta och beskriva den, påverkar hur det blir. Det brukar kallas självuppfyllande profetior.

Effekten är väl känd. Vi vet att förväntningar på en elev från föräldrar, lärare och kamrater påverkar hur mycket den eleven lär sig. Det är lätt att se paralleller också till samhället. Hur stor påverkan har till exempel den decennielånga svartmålningen av den svenska skolan haft för att de uppmätta resultaten i skolan sjunker?

Tyvärr finns det en tendens i den politiska debatten att beskriva verkligheten i så dystra färger som möjligt – gärna med en hänvisning till tidigare ljusare tider. Vi ser det i den amerikanska presidentvalskampanjen, där framför allt Donald Trumps budskap till stora delar handlar om hur eländigt allt blivit i USA och hur han ska göra landet stort igen.

Vi såg det också i den svenska valrörelsen, där den dåvarande oppositionen gjorde allt för att svartmåla situationen i Sverige. Där ett bärande tema var att något ”gått sönder”. Resultatet visade sig efter valet. De lyckades få väljarna att rösta bort alliansregeringen, men fick inget eget mandat.

Den typen av negativ politisk retorik kan vara effektiv för att vinna val, men gör det sedan betydligt svårare att regerar. Bland annat för att människor som tror på retoriken anpassar sig efter den. Därmed kan också verkligheten påverkas i en negativ riktning, till exempel genom att tilliten mellan människor minskar.

Vad Sverige behöver är inte politiker och debattörer som förstärker det negativa. Det får räcka med eländesbeskrivningar. Vi behöver politiker och opinionsbildare som inte bygger på svartmålning och skrämsel. Vi behöver politiska alternativ som ger oss hopp för framtiden.

Det innebär inte att bortse från de problem som finns i samhället, utan det handlar om se dem som vad de är, brister, men i ett i grunden välfungerande samhälle. Det måste också snarare handla om att beskriva de positiva och konstruktiva lösningarna på dessa brister, vilket inte alltid passar in i mallen för de enkla slagordsmässiga och rubrikvänliga utspelen.

Det kan faktiskt finnas hopp. Det republikanska konventen var en orgie i negativism och svartmålning. Även om inte Demokraterna inte är helt utan skuld själva när det gäller att teckna med mörka färger, var deras konvent betydligt mer framtidsinriktat. Sedan dess har Hillary Clinton tagit en tydlig ledning i opinionsundersökningarna.

Det som händer i USA vad gäller politik får ofta återverkningar runt om i världen. Ett rejält nederlag för Trump kan därför innebära en förändring också av tonläget i den svenska debatten. Att politiker och opinionsbildare inser att optimism, hopp och framtidstro är vägen till väljarna hjärta.