Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gatubild från tiden före Nygatans sänkning

P-skylten visade tydligt att man inte fick parkera på den äldre sträckningen av Nygatan som fanns intill den nyare mellan S:t Ragnhildsgatan och bort mot Bondegatan.

Det var före slutet av 1920-talet då den nyare sträckningen blev klar. Vi kan se att Nygatan hade en sluttning ner mot norr mellan S:t Ragnhildsgatan och Gästgivaregatan. Parallellt gick den gamla sträckningen några meter åt väster. Vid den ”gamla” Nygatan låg det Westerbergska huset som revs i början av 1960-talet.

I slutet av samma årtionde revs även byggnaden vi kan se i högra bildkanten, det Rydmarkska. Det var uppkallat efter distriktsläkaren Rydmark som hade sin mottagning och bostad i huset.

På den tiden anslöt Gästgivaregatan i en båge till Nygatan. Vid den mäktiga gaveln vi kan se bakom det Rydmarkska huset fanns Lindkvists Cykel och Sport. Man kan ganska tydligt se de stora bokstäverna på gaveln.

Den rosafärgade byggnaden i bildens vänstra del var församlingshemsdelen till Missionskyrkan. Det går inte att se men det låg en liten park inklämd i det utrymme som bildades mellan Gästgivaregatans svängda del, den som anslöt till Nygatan, och en tänkt rak linje mot väster och Nygatan.

Det är lite svårt att beskriva, men från Nygatan gick en trappa ner till den delen av Gästgivaregatan. Den lilla miniparken var välskött med en rik flora av blommor.

Mycket av det vi ser försvann när Nygatan sänktes på avsnittet mellan Torekällgatan och Gästgivaregatan 1967.

Läs även: Så såg Nygatan ut innan den planades ut