Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gata med saluhall och fiskaffär

Här ser vi Gästgivaregatan i lätt motljus och tiden för fotot kan vara slutet av 1950-talet.

Mer exakt är svårt att komma då miljön utmed denna gata såg i princip likadan ut under ett par decennier.

Om vi håller oss till Gästgivaregatans södra sida (vänster på bilden) så ser vi Saluhallens ingång.

Saluhallen hade öppnat 1935. Intill åt höger låg Östenssons fiskaffär som man nådde genom att gå ner ett par steg. Det berodde på att man i början av 1900-talet sänkt gatunivån. Där fanns även en ingång till en möbelaffär.

Det höga huset intill hade Södertälje Färghandel som hyresgäst i gatuplanet. Det är lite svårt att urskilja i motljuset men vi erinrar oss att där fanns Söderbergs Bil AB med stora skyltfönster innanför vilka nya bilar fanns till beskådande.

Ännu svårare att se är Pressbyråns kiosk som fanns vid infarten till gården som tillhörde Lechska huset. I denna byggnads gatuplan låg Evas parfymeributik och Bills speceriaffär.

Gick man runt hörnet och kom in från Storgatan kunde man kliva in i butiken till Forslunds herrekipering. Denna affär var den som gav ett modernare namn åt huset och det kom att kallas Forslunds hörna, således i hörnan av Storgatan och Gästgivaregatan.

Det höga huset vi ser i bakgrunden inrymde Lindkvists cykel och sport, ”Cykellinkan”.

På andra sidan gatan ser man en mindre del av nya Rådhuset, färdigt 1921 och rivet 1963.