Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästtyckare: Yttrandefriheten är satt under press

LT:s gästtyckare Anders Bäcklander konstaterar att åsiktskorridoren blivit mycket snäv.

”Jag delar inte din åsikt, men jag är beredd att dö för din rätt att uttala den”, sa aldrig Voltaire. Men det är en vacker, tolerant och snygg formulering som passar bra i högtidliga sammanhang. Den återfinns också i Forum för levande historias pågående utställning om yttrandefrihetens gränser.

Väldigt få av oss är beredda att efterleva parollen. Enligt min erfarenhet är vi knappt ens beredda att offra vårt fläckfria CV på yttrandefrihetens altare.

Att sätta sig upp mot mobbande chefer eller opportunistiska politiker skapar ett utanförskap som är för tungt att bära.

Vi är sociala flockdjur och att ställa sig utanför gruppens åsikter och agerande är väldigt stigmatiserande.

Den så kallade åsiktskorridoren i det offentliga samtalet har paketerat oss i åsiktskluster. En grupp är mot kärnkraft, mot dödsstraff, för globalisering, mot militarisering, mot rasism, mot Trump och för Greta etcetera. Den andra gruppen tycker ungefär det motsatta.

Om man i stort anser sig tillhöra den ”fina” gruppen men kanske är för kärnkraft och inte menar att Trump är huvudfienden, får man problem. Risken är att man får sig pådyvlat alla de andra åsikterna i det klustret också. Grupptryggheten upphör och diskussionen tål inga nyanser.

Vissa obehagliga grupper använder korridorlogiken för att tysta andra. Tysta samtalet.

Det skapar rädsla och självcensur. Vissa obehagliga grupper använder korridorlogiken för att tysta andra. Tysta samtalet. Det är ett sublimt hot mot yttrandefriheten.

En del, men få, modiga kulturpersonligheter vågar gå emot och bemöts av ängslig och aggressiv kritik och betalar förmodligen ett högt pris.

Yttrandefriheten är avgörande för vår möjlighet att försvara alla andra fri- och rättigheter.

När olika idésystem, sekulära eller religiösa, står över diskussion, kritik eller satir är yttrandefriheten satt ur spel.

Katolska kyrkan uppskattade först tryckpressen för att det gick att trycka så många fler lönsamma avlatsbrev, men när Luther mångfaldigade sina teser på samma maskin la sig jublet snabbt. Åsiktsmonopolet hade brutits.

Samma sak i dag när internet hotar etablerad media och överhet. När någon vill inskränka friheter ska man alltid fråga sig vem det gynnar.

Slaget om ”Sanningen” har pågått sedan mänsklighetens gryning. Debatten mellan tro och förnuft likaså. Om något kommer att sänka den västerländska demokratiskutan så inte är det debattlusten och yttrandefriheten. Men inskränkningar, rädsla, censur och självcensur är obehagliga steg på vägen.

”Jag håller inte med dig, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att framstå som en åsna”, sa verkligen Oscar Wilde.

Anders Bäcklander

gästtyckare i LT, anställd på Södertälje kommun 2008–2014 bland annat som stadsarkitekt