Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästtyckare: Syrakusa – och konsten att mötas

LT:s gästtyckare Anders Bäcklander återvänder till Syrakusa, präglad genom årtusenden av olika kulturer.

Sicilien har varit ett slagfält genom historien. Under antiken var ön en viktig grekisk bosättning tills romarna erövrade och ändrade inriktningen på vår europeiska historia.

Härföraren Marcellus lär ha gråtit av sorg när han blickade ner på Syrakusa, den dåvarande huvudstaden, därför att de var tvungna att förstöra den vackraste stad han sett.

Anmäl text- och faktafel

Staden där Arkimedes tog sitt berömda bad och sprang naken genom gatorna och ropade Heureka. Han sa åt de invaderande romerska soldaterna att inte rubba hans cirklar i sanden. Det blev han ihjälslagen för.

Efter romarna tog Bysans över. Morerna erövrade år 827 och skapade en blomstrande kultur innan Normanderna med sina korsriddare drev undan dem.

Lämningarna från de olika kulturerna kan man studera i katedralen i Syrakusa. Den är en ”postmodern”, skimrande legering av stilar och element långt innan ordet var uppfunnet.

Barockfasaden är det yngsta elementet tillagt på 1700-talet. Det äldsta är resterna av templet till Athena, fundamentet med sina kolonner är inordnat i kyrkofasaden. De är 2 400 år äldre. Däremellan inslag från normander och bysantiner.

Fasaden är kanske det minst intressanta även om den är magnifik. Barocken kråmar sig med överdrifter, djärva blandningar och spännande ljusspel, och kontrasterar mot den mer klassiskt återhållna grekiska stilen. Barocken vill övertyga de som är svaga i tron.

I Katedralen står en silverstaty av sankta Lucia och en del reliker av henne i ett skrin. Hon dog martyrdöden för sin kristna tro, 13 december år 304, enligt legenden.

Vi beundrade den strålande utsikten över den vackra staden, när vi nåddes av nyheten om att två personer hade skjutits ihjäl i Ronna

Sist jag var här var i samband med det EU-projekt som hade Ronna som målområde. Ett modernt, fredligt möte mellan tio städer i Europa som ville inspireras och lära av varandra för att formulera vassare planer. Vi fraterniserade på hotellets takterrass och vi beundrade den strålande utsikten över den vackra staden, när vi nåddes av nyheten om att två personer hade skjutits ihjäl i Ronna centrum.

Det var rent surrealistiskt – och svårt att få ihop de båda bilderna i samma universum. Lika schizofrent att förena som när jag blev ”sparkad” på grund av mild kritik mot kommunen i Länstidningen, dagen efter och fortfarande chockad av, massakern på yttrandefriheten i Paris, Charlie Hebdo.

Handlingsplanen lät kommunledningen senare dö sotdöden, svekfullt nog. Kulturmöten kräver öppenhet.

Syrakusas Lucia kommer snart att tåga genom stadshuset. Kanske kan ljusets drottning upplysa och skapa mening i denna dunklets boning.

Anders Bäcklander

gästtyckare i LT, mellan 2008–2014 anställd på Södertälje kommun bland annat som stadsarkitekt