Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästtyckare: Misslyckad maktpolitik i Mellanöstern

LT:s gästtyckare Pär Granstedt om att västs våldsinriktade strategi nått vägs ände.

IS är militärt besegrat. ”Kalifatet” är krossat. Det är bra i sig att bli av med IS grymma styre, som särskilt drabbade minoriteter som kristna och yezidier.

Anmäl text- och faktafel

Men det humanitära priset är högt. IS föddes ur det förtryck den sunniarabiska majoriteten i Syrien och norra Irak upplever. USA:s Irakinvasion 2003 (exakt 16 år sedan nu på onsdag) kostade 200 000 människor, mest sunniaraber, livet direkt och ytterligare flera hundra tusen gick under i efterföljande våld och umbäranden. Till det kommer Assadregimens ryskstödda terrorbombningar av sunniarabiska byar och städer i Syrien.

Västalliansens strategi, med massiva anfall på stora befolkningscentra, som Falluja, Mosul och Raqqa, har nu lett till ytterligare tiotusentals civilas död, hundratusentals på flykt, och en total misär i de krigsdrabbade områdena. Om syftet var att skydda civilbefolkningen från våld och förtryck och förhindra framtida terrorism, var då detta den bästa strategin? Det är få bedömare som tror det i dag.

IS terror mot civila hade nog ensamt bara generat kritiska uttalanden, som mot Assads bombningar och Saudiarabiens grymma krigföring i Jemen. Men det här kriget handlade om att förhindra att IS skulle förverkliga visionen om att återupprätta Kalifatet. En sådan arabisk stormakt skulle omintetgöra den statsstruktur i Mellanöstern som England och Frankrike genomdrev efter det Ottomanska imperiets fall för hundra år sedan (Sykes–Picotavtalet) och hota stormakternas kontroll över denna geostrategiskt viktiga och oljerika region.

Men kriget har knappast stärkt stabiliteten eller västs inflytande. Det shiitiska maktbälte bestående av Iran, Irak, Syrien och kanske Libanon, som nu skapats hotar västs inflytande, i synnerhet sedan USA återtagit sin ekonomiska krigföring mot Iran. Och det är oacceptabelt för västallierade Turkiet, Saudiarabien och Israel. Att kurderna har räknat med USA:s stöd för en egen stat, som tack för hjälpen – förhatligt för Turkiet – komplicerar läget ytterligare.

Stormakternas och i synnerhet USA:s våldsinriktade maktpolitik i Mellanöstern har varit misslyckad

Sammanfattningsvis måste man konstatera att stormakternas och i synnerhet USA:s våldsinriktade maktpolitik i Mellanöstern har varit misslyckad. Det politiska kaoset har ökat, jihadism och terrorism har vuxit sig allt starkare, västmakternas inflytande i regionen har undergrävts – och det mänskliga priset har varit förfärligt.

Vill man verkligen stå upp för ”västliga värden” som frihet, demokrati, fred och stabilitet krävs en helt annan strategi, inriktad på samarbete, inte dominans. Och stöd till demokratikrafterna, både sekulära och moderat islamistiska.

Barak Obama gav uttryck för sådana ambitioner. Men orkade aldrig gå från ord till handling. Nu får vi väl hoppas på livet efter Trump.

Pär Granstedt

utrikeskrönikör