Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästtyckare: Kommer Boris fixa Brexit?

LT:s gästtyckare Pär Granstedt om att klockan tickar ner för Storbritannien.

Sanningens minut närmar sig för Boris Johnson. Den 31 oktober ska, har han lovat, Storbritannien lämna EU. Med eller utan avtal. Han har fått sitt uppdrag som premiärminister för att se till att brexit blir verklighet, efter Theresa May, som misslyckades med just det. Men frågan är hur mycket bättre hans förutsättningar att lyckas är.

Anmäl text- och faktafel

Hans förhoppning är att han, genom att göra hotet om en hård Brexit, det vill säga utan avtal, tillräckligt skarpt, så ska han förmå EU att göra större eftergifter.

Men vilka eftergifter är egentligen tänkbara? Den avgörande frågan är tullgränsen mellan republiken Irland och Nordirland. Om den gränsen skulle återuppstå, återuppstår sannolikt också kravet att Nordirland ska bryta sig loss från London och bli en del av Irland. Därmed riskerar det gamla nordirländska inbördeskriget åter att blossa upp. Helt oacceptabelt för Irland och därmed också för EU.

Det var därför det avtal som Theresa May förhandlat fram innehöll en så kallad back-stop, en säkerhetsspärr, som innebar att Storbritannien skulle stanna kvar i EU:s tullunion till dess Irlandsfrågan var löst.

Boris Johnsson har klargjort att en back-stop är oacceptabel. Han har samtidigt lovat att det inte ska bli några gränskontroller mellan Irland och Nordirland. Men har inget förslag om hur det skulle kunna gå till. Så läget är lika låst som någonsin.

Storbritannien verkar alltså vara käpprätt på väg mot en hård brexit. Men också här finns allvarliga hinder. Det finns en klar tvärpolitisk majoritet emot det i parlamentet. Dessutom finns det ett massivt motstånd från det brittiska näringslivet. Konsekvenserna bedöms bli förödande för landets ekonomi, produktion och handel.

Boris Johnsson verkar vara på väg mot ett katastrofalt fiasko. I värsta fall lyckas han krascha Storbritannien ut ur EU.

Optimismen blir inte större av att hösten ser ut att bli ekonomiskt stormig. Hur kommer handelskriget mellan USA och Kina att utvecklas? Redan nu finns det en tydlig inbromsning i världsekonomin. Oron förvärras av ett antal regionala konflikter, med ovissa konsekvenser. Allvarligast just nu är Iran-konflikten som kan utlösa en ny oljekris. På sistone har också den gamla Kashmirkonflikten mellan kärnvapenstaterna Indien och Pakistan blossat upp.

I bakgrunden ligger förstås rivaliteten mellan USA och Kina. Spänningen ökar också mellan Kina och Taiwan, Nordkorea gör nya robotuppskjutningar, Japan har en politiskt betingad handelskonflikt med sin nära allierade Sydkorea. Och så upproret i Hongkong!

Boris Johnsson verkar vara på väg mot ett katastrofalt fiasko. I värsta fall lyckas han krascha Storbritannien ut ur EU. Eller också stoppas han eller får själv kalla fötter, Brexit skjuts åter på framtiden och Johnson blir en ny May. I varje fall ett fatalt misslyckande.

Pär Granstedt

utrikeskrönikör