Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästtyckare: Isär faller tingen – mittpunkten sviktar

LT:s gästtyckare Anders Bäcklander resonerar om vilken värld vi får se efter tiden av isolering och nedstängning.

Världen förbereder sig för att lätta på restriktionerna efter den deprimerande nedstängningen som dominerat våra liv i månader.

Tiden i isolering har lärt oss vad som är viktigt. Det som tidigare var acceptabelt har blivit trivialt, det som tidigare var trivialt har blivit oanständigt. Tramset sorteras bort och vi kanske närmar oss livets väsentligheter en aning. Det vill säga vi som har råd med det.

Isoleringen har drabbats oss väldigt olika. Från betald tid till att renovera sitt sommarställe till att ta svarta påhugg för att överleva i en trångbodd lägenhet.

Regeringar lånar och trycker upp pengar för att motverka effekterna på ekonomin. Summorna är helt obegripliga. 1 500 miljarder dollar där, 750 miljarder euro här. 100 miljarder kronor i månaden i Sverige. Kostnaderna är enorma – och förlusterna ändå större.

Det finns inga gratisluncher, konsekvenserna kommer att svida i decennier.

Var kommer pengarna ifrån? Lån förstås, skuldsedlar utskrivna till framtiden. Och att man helt enkelt trycker upp mer pengar, sedlar eller digitalt.

Men det finns inga gratisluncher, konsekvenserna kommer att svida i decennier. De som har det sämst, och som nyss fått en chans, riskerar att kastas tillbaka i yttersta fattigdom, när apokalypsens moderna ryttare spränger fram. Inflation, deflation, recession, depression.

Samtidigt pågår de största demonstrationerna på länge i USA och andra länder för Black Lives Matter och Kina stärker diktaturens grepp kring Hongkong trots månadslånga desperata protester. Temperaturen fortsätter stiga globalt och miljöförstöringen härjar som aldrig förr i Ryssland.

Är detta en så omvälvande, perfekt storm, att världen kommer att förändras på ett genomgripande sätt som många tror. Har vi kommit till ett vägskäl där vi kan välja en bättre framtid. En jämlikare?

Man ska visserligen vara försiktig med vad man önskar. Jämlikheten ökar alltid efter världskrig, revolutioner, pandemier och statskollapser. Men på en lägre nivå och till ett fruktansvärt pris.

Men ändå. Kostnaden för pandemin kommer att bli hög och när man betalar så enorma summor måste vi få ut en kvalitativt bättre värld än före investeringen. Vi vill inte köpa tillbaka det galna konsumtionssamhället, den snedvridna globaliseringen, de skriande motsättningarna, den effektiva men amoklöpande kapitalismen och den försvagade demokratin.

Eller blir fortsättningen som i W. B. Yeats dikt som jag även lånat rubriken från:

”Utan all tro är de bästa, de sämsta fyllda av våldsamma lidelsers eld.”

Anders Bäcklander

gästtyckare i LT, tidigare anställd på Södertälje kommun 2008–2014 bland annat som stadsarkitekt