Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästtyckare: Hur blir det efter syndafloden?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Anders Bäcklander, LT:s gästtyckare, reflekterar om att valet i coronatider står mellan pest och kolera.

Coronakrisen har kastat in rika länders ekonomier i ett kaos vars efterräkningar är svåra att förutse. En snabb nedgång följd av en snabb uppgång, eller en härdsmälta som tar år att reparera. Att välja motåtgärder är som att välja mellan pest och kolera – hälsa eller ekonomi?

Man beräknar att 10 000 självmord i Europa och USA relateras direkt till finanskrisen 2008. En ekonomisk depression hotar liksom en personlig och social.

En långvarig kris kan skapa jordmån för extremistiska grupper.

Konsekvenserna för fattiga länder har inte börjat märkas än. Officiella data saknas. Men deras möjligheter att hantera situationen är betydligt sämre än våra. Pakistans hälsovårdsbudget per capita är en tvåhundradel av USA:s.

Social distansering är omöjligt om man bor i en tätbefolkad favela, och det är svårt att tvätta händerna om man inte har rent, rinnande vatten. Det går inte att tvinga människor att sitta i karantän om man inte har mat för dagen.

Fattiga länder kommer inte heller att ha en chans att möta hotet på det sätt som rika länder med ”ordning och reda i ekonomin” kan. Deras redan svaga ekonomier kommer att haverera.

Stränga restriktioner rullas ut i allt fler länder, och användning av övervakning av hela befolkningar i en omfattning som inte ens var möjligt mot organiserad brottslighet tidigare.

Starka ledare stiger fram och tar närmast diktatoriska initiativ, även i ett pålitligt liberalt land som Kanada. Statens eller autokratens framflyttade positioner i förhållande till individen kan vara svårt att rulla tillbaka senare.

Den globala maktbalansen ändras när Kina ger fattiga länder massiv hjälp medan väst går i karantän – man kommer att minnas varifrån hjälpen kom.

En del lever fortfarande i förnekelse. Brasiliens president Jair Bolsonaro kallar corona en ”snuva” och Tanzanias president uppmanar alla att gå i kyrkan eftersom det är ett ”sataniskt virus” som inte kan överleva i Guds hus.

Den globala maktbalansen ändras när Kina ger fattiga länder massiv hjälp medan väst går i karantän – man kommer att minnas varifrån hjälpen kom.

Om det ena svaret på viruset är karantän och social distansering så är det andra, och viktigare, samarbete och solidaritet. Omfattande stödåtgärder behövs nationellt men det är lika viktigt att det sker internationellt.

Liksom klimatförändring och miljöförstöring är covid-19 ett hot mot oss alla och vi måste attackera det tillsammans. Kritiken mot det öppna samhället tar redan fart och rop på socialiseringar hörs.

Impulserna att stänga gränser och se om sitt eget hus är motiverade men måste var balanserade och temporära. Hur vi hanterar krisen avgör vilken värld vi vaknar upp till när WHO har blåst faran över.

Anders Bäcklander

gästtyckare i LT, anställd på Södertälje kommun 2008–2014 bland annat som stadsarkitekt