Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästtyckare: Från mörkret stiga vi mot ljuset

LT:s gästtyckare Anders Bäcklander lyfter ett varningens finger till dem som känner sig lockade av statliga restriktioner, stängda gränser och mindre resande.

Arbetslösheten stiger i rasande fart över hela jorden när realekonomin kollapsar likt en supernova under ”nedstängningen”. De senaste decenniernas ekonomiska utveckling har lyft en miljard ur absolut fattigdom och de riskerar nu att kastas tillbaka. Deras tillvaro är bräcklig – utan sjukvård, jobba hemifrån, permitteringsersättning, företagsstöd och andra förmåner som rika länder har.

Men inte heller i Sverige bär vi bördorna lika. Nedstängningen drabbar de redan utsatta hårdast.

Även inom EU har solidariteten satts på prov. Exportembargon på redan beställd utrustning, ovilja att hörsamma Italiens nödrop i tid. Efter en dålig start har det blivit bättre. De gemensamma ekonomiska åtgärderna börjar komma på plats.

Politiker har agerat betydligt snabbare och kraftfullare än under finanskrisen 2008.

Samtidigt har vi aldrig varit i denna situation tidigare och konsekvenserna kan bli förödande om krisen håller i sig länge. En ekonomisk depression, ett ”värsta fall-scenario”, med social oro och skärpta motsättningar mellan klasser och länder likt 1930-talet.

Riksbankschefen Stefan Ingves sa att viruset har drabbat världen synkront men det stämmer inte. Länder ligger i olika faser vilket kommer att bli ett problem när man ska öppna ekonomierna. Vissa länder har blivit av med smittan medan andra fortfarande är utsatta. Hur ska man hantera det när handelskedjorna öppnas?

Responsen mot smittan har också varit väldigt icke-synkron, från total nedstängning till relativ öppenhet som i Sverige. Risken är att smittan går flera varv runt jorden innan det finns ett vaccin i tillräcklig mängd.

Paradoxalt nog går börsen bra. I USA var april en av de bästa månaderna på årtionden och den kraftiga initiala nedgången börjar återhämta sig. Nu är börsen inte lika med den reala ekonomin utan snarare ett mått på framtida förväntningar. En balans mellan girighet och rädsla. Just nu avtar rädslan.

Enligt en spydig amerikansk ekonom har den korrekt förutspått nio av de senaste fem recessionerna.

Ett skäl är att länders centralbanker har pumpat in mycket kredit i systemet, och med en ränta på noll eller minus finns det få alternativ till börsen.

Och börsen är bra på att förutspå. Enligt en spydig amerikansk ekonom har den korrekt förutspått nio av de senaste fem recessionerna.

Nu hörs rop på starkare statliga restriktioner, hemmaproduktion, stängda gränser och mindre resande.

Men den världen har vi som är äldre redan varit i. Den var fattigare, både ekonomiskt och mentalt, framför allt för ”Jordens fördömda”.

Den vill vi inte ha tillbaka.

Anders Bäcklander

gästtyckare i LT, anställd på Södertälje kommun 2008–2014 bland annat som stadsarkitekt