Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästtyckare: Blir Khashoggimordet Jemens räddning?

LT:s gästtyckare Pär Granstedt om spänningarna på Arabiska halvön.

Mordet på journalisten Jamal Khashoggi ser ut att kunna bli något av en vändpunkt när det gäller Saudiarabiens ställning i världen. Hittills har landet, i kraft av sina enorma oljerikedomar och sin ställning som USA:s viktigaste allierade i arabvärlden, kunnat göra vad de velat utan några konsekvenser. På sin höjd har de fått ett höttande pekfinger.

Saudiarabien är en av världens få kvarvarande absoluta monarkier. Den stödjer sig på den extrema sunnimuslimska sekten, wahhabism, med en medeltida form av sharialagstiftning. Inklusive spöstraff och halshuggningar. Mycket likt Islamiska staten, IS.

Under de senaste fyra åren har vi också fått se Saudiarabien bedriva ett krig i Jemen som utlöst vad FN beskriver som den värsta humanitära katastrofen i vår tid. Också i Jemen uppstod under den arabiska våren 2011, fredliga demonstrationer som möttes med våld av den sittande regimen. Så småningom lyckades man dock nå fram till en uppgörelse, medlad av Saudiarabien, och följt av ett regimskifte.

Uppgörelsen tog dock inte hänsyn till den stora shiitiska folkgruppen som dominerar i nordvästra Jemen. Denna utlöste så småningom ett väpnat uppror lett av de så kallade Huthi-rebellerna. De var till en början mycket framgångsrika och lade snabbt under sig stora delar av landet. Detta uppfattade Saudiarabien som ett hot mot sina intressen, i synnerhet som Huthis hade nära relationer till ärkefienden Iran.

Saudiarabien ingrep massivt i kriget, men misslyckades med att snabbt slå ut Huthirebellerna. I stället blev det ett långt utdraget krig med metoder som var ägnade att slå mot civilbefolkningen. Massiva bombningar av städerna, inklusive sjukhus, vattenförsörjning och annat livsnödvändigt samt blockader som förhindrar införsel av mat, mediciner med mera.

Enligt en färsk internationell rapport har 85 000 barn dött av svält och andra umbäranden bara under det senaste året.

Resultatet har blivit tiotusentals döda i saudiska terrorbombningar, och än fler genom svält och sjukdom, främst kolera. Enligt en färsk internationell rapport har 85 000 barn dött av svält och andra umbäranden bara under det senaste året. Interventionen påbörjades på initiativ av dåvarande försvarsministern Mohammed bin Salman, nu Saudiarabiens de facto regent.

Allt detta har omvärlden vetat hela tiden, men utöver pliktskyldiga protester, har man låtit Saudiarabien hållas, och med förtjusning fortsatt vapenleveranserna.

Mordet på en västligt orienterad journalist, född i saudisk överklass och som regelbundet skrev i amerikansk press, kom att vända på situationen. Det kan tyckas märkligt, men sådan är verkligheten.

Khashoggimordet har riktat strålkastarljuset på den saudiska regimen i all sin förskräcklighet. USA:s president Donald Trump vill inte förlora Saudiarabien som allierad och vapenkund, men något dramatiskt måste ske. En fred, eller åtminstone hållbar vapenvila, skulle kunna rädda situationen. Och att förhandlingarna sker i Sverige, är ju respektabelt.

Vinnare vore i varje fall det jemenitiska folket, och det behöver de så innerligt väl.